ANRE explică de ce preţurile la produsele petroliere din R. Moldova au crescut la începutul anului

ANRE explică de ce preţurile la produsele petroliere din R. Moldova au crescut la începutul anului

Un litru de benzină cu cifra octanică 95 va costa pe 4 ianuarie 21,30 lei/litru, cu 54 de bani/litru mai mult, iar un litru de motorină – 17,73 lei/litru, cu 25 de bani/litru mai mult, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, creşterea preţurilor la produsele petroliere în noul se explică în mare parte prin faptul că, începând cu 1 ianuarie 2022, s-au majorat cotele accizelor prevăzute de Codul Fiscal al Republicii Moldova. În decembrie 2020 s-a decis majorarea graduală a cotelor accizelor pentru o perioadă de trei ani, 2021 – 2023, la majoritatea mărfurilor supuse acestui tip de impozitare. Din 1 ianuarie 2022, accizul pentru o tonă de benzină importată s-a majorat cu 586 de lei, iar pentru o tonă de motorină – cu 237 de lei, care în consecinţă se reflectă în preţul final la pompă. Acest fapt, cumulat cu ultimele tendinţe de creştere a preţurilor la bursele internaţionale, a generat creşterea preţurilor plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard. ANRE subliniază, că majorarea preţurilor bazată pe creşterea cotei accizelor, poartă un caracter unic, fiind aplicată în prima zi de calcul a anului nou. În continuare, evoluţiile zilnice ale preţurilor la produsele petroliere principale de tip standard vor fi influenţate exclusiv de nivelul cotaţiilor la bursele internaţionale şi ratele de schimb ale monedei naţionale în raport cu dolarul SUA.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările