Angajatorii pot solicita subvenţii dacă iau la muncă persoane din grupurile de risc

Angajatorii pot solicita
subvenţii dacă iau la muncă persoane din grupurile de risc

Angajatorii care oferă un loc de muncă persoanelor cu dizabilităţi, persoanelor eliberate din detenţie sau victimelor traficului de fiinţe umane pot solicita subvenţii de la stat pentru compensarea parţială a salariului pe care îl oferă persoanelor din grupul de risc.

Prevederile Legii cu privire la promovarea ocupării forţei de muncă şi asigurarea de şomaj intră în vigoare la 10 februarie, la şase luni de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial (10 august 2018), transmite IPN.
 
Subvenţia salarială se acordă pentru o perioadă de şase luni şi constituie 30% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent. De subvenţii salariale vor beneficia şi angajatorii care oferă locuri de muncă pentru şomerii ce au vârsta de 50 de ani şi mai mult, pentru victimele violenţei în familie şi persoanele care luptă cu consumul de substanţe stupefiante ori psihotrope, după reabilitarea social-psihologică.
 
Subvenţia se acordă doar pentru şomerii care s-au aflat la evidenţă şi au fost direcţionate de către structurile teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Angajatorul are dreptul să primească subvenţii pentru fiecare persoană angajată o singură dată într-o perioadă de 36 de luni consecutive.
 
Patronii se obligă să menţină raporturile de muncă cu persoana angajată pe o perioada de cel puţin 12 luni de la data încheierii perioadei în care a primit subvenţia. În cazul în care desface contractul de muncă înainte de termen, este obligat să restituie subvenţiile, cu excepţia cazului în care salariatul a încălcat disciplina de muncă.
 
Angajatorii care vor crea sau adapta locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi pot beneficia de o subvenţie unică pentru fiecare loc de muncă adaptat. Subvenţia acoperă 50% din costurile suportate de angajator, dar nu poate fi mai mare decât zece salarii lunare medii pe economie stabilite pentru anul precedent. Angajatorul este obligat să păstreze locul de muncă creat sau adaptat cel puţin 36 de luni. În cazul concedierii sau demisiei persoanei cu dizabilităţi înainte de 36 de luni, angajatorul este obligat să angajeze, cel puţin pentru perioada restantă, alt şomer cu dizabilităţi, direcţionat de Agenţia Teritorială de Ocupare a Forţei de Muncă. Dacă nu o face, va trebui să întoarcă banii.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: