Andrei Spânu, despre criza energetică: Pentru acest moment nu există temei de îngrijorare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Spînu
Andrei Spînu

Criza din energetică din Republica Moldova se înscrie în condiţiile crizei preţurilor şi a furnizării gazelor naturale din întreaga Europă şi din lume. „Este o criză dificil de gestionat pentru fiecare ţară în parte, inclusiv pentru Republica Moldova”, a declarat într-o conferinţă de presă Andrei Spânu, ministru al infrastructurii şi dezvoltării regionale, transmite IPN.

Revenit dintr-o vizită de lucru la Sankt Petersburg, Rusia, Andrei Spânu a declarat că „pentru acest moment nu există temei de îngrijorare”.

Oficialul moldovean a avut o întrevedere cu Elena Burmistrova, vicepreşedinta Comitetului de Management Gazprom. „Am discutat despre creşterea volumelor de gaze livrate în ţara noastră pentru luna octombrie, astfel ca niciun consumator – persoană fizică sau juridică – să nu aibă de suferit”, a menţionat Andrei Spînu. Ministrul a discutat la Sankt Petersburg inclusiv despre modul în care va fi furnizată energia electrică pentru Republica Moldova, „care în ultimele zile a fost subiect de discuţie, apărând îngrijorări cu privire la reducerea consumului de energie electrică”. „M-am asigurat că nu ne vom confrunta cu o situaţie de criză. De altfel, pentru acest moment nu există niciun temei de îngrijorare. Livrările de energie electrică sunt la nivelul care să asigure securitatea energetică”, a specificat Andrei Spînu.

În această săptămână, echipe de la Gazprom şi Moldovagaz vor începe discuţii pentru a agrea un plan de lucru. „Am ţinut să-i subliniez, că preţul în formula actuală, din luna octombrie, nu este unul justificat şi ar fi nerealist pentru Moldova. Nu este în concordanţă cu contractele semnate anterior între Moldovagaz şi Gazprom. Am solicitat să extindem contractul la condiţiile vechi, iar în paralel să continuăm discuţiile la subiectele de pe agenda comună”, a precizat Andrei Spînu.

„Indiferent de situaţie, avem un plan pentru orice eventualitate, care va fi implementat cu toată responsabilitatea de către Guvern”, a declarat vicepremierul. Planul se bazează pe două elemente: primul element vizează faptul că se urmăreşte semnarea unui contract de livrare a gazelor pe termen lung, cu cel mai bun preţ pentru Republica Moldova şi care să asigure securitatea energetică a ţării. În acelaşi timp, au loc discuţii cu partenerii de dezvoltare pentru a identifica soluţii de alternativă de livrare a gazelor, în caz că se ajunge la acest scenariu. „Pregătim combustibilul de rezervă, fiind gata să utilizăm combustibil alternativ şi, la necesitate, să reducem consumul de gaze”. Al doilea element se referă la asigurarea sprijinului pentru oameni. „Lucrăm la elaborarea pachetelor sociale pe timp de iarnă pentru familiile şi persoanele social-vulnerabile, inclusiv pentru industriile care vor fi afectate cel mai mult”. Ministrul a precizat, că au fost identificate gospodăriile care vor avea nevoie de ajutor, în funcţie de consumul anterior pe perioada iernii. „Cei mai vulnerabili vor primi ajutor mai mare”, a explicat Andrei Spînu abordarea Guvernului.                   

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite