Analist Bank of America: Miliardul de dolari nu putea fi retras din Moldova într-o perioadă scurtă. Banii sunt în ţară

Analist Bank of America: Miliardul de dolari nu putea fi retras din Moldova într-o perioadă scurtă. Banii sunt în ţară

Bank of New York este instituţia care monitorizează orice tranzacţie în dolari  FOTO diariobitcoin.com

Oricare ar fi fost motivele prăbuşirii leului moldovenesc de la începutul acestui an, retragerea sumei de un miliard de dolari din Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank era imposibilă într-un termen atât de scurt. Mai ales dintr-o bancă unde statul este acţionar şi în ţări, precum Moldova, unde orice tranzacţie în dolari este monitorizată de Bank of New York, afirmă un analist al Bank of America în publicaţia electronică eureporter.eu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Din băncile Republicii Moldova nu putea fi retras un miliard de dolari într-un termen atât de scurt, afirmă analistul Bank of America Merrill Lynch, Vadim Khramov într-un material publicat de eureporter.co. Printre argumentele invocate de analist se numără şi lipsa de reacţie a Bank of New York, prin intermediul căreia are loc orice operaţiune în dolari americani efectuată în orice loc de pe glob, notează IPN.
 
„Oricare ar fi fost motivele prăbuşirii monedei moldoveneşti retragerea sumei de 1 mlrd. de dolari, la care se refereau politicienii, cu atât mai mult retragerea banilor din banca unde statul are calitatea de acţionar, este de-a dreptul imposibilă. Şi mai incredibil este acest lucru în Moldova, sau în tari similare, bunăoară, în Georgia. Or, în majoritatea dintre fostele republici sovietice sunt impuse anumite interdicţii pentru tranzacţiile unice, astfel valoarea lor nu poate depăşi 150 mii de dolari. Acest gen de tranzacţii este monitorizat strict de către autorităţile de control valutar şi, în primul rând, de către banca centrală a ţării”, este de părere analistul Bank of America Merrill Lynch.
 
„În acest sens, trebuie evocate câteva cifre. PIB-ul Moldovei constituie 7,97 mlrd. de dolari. Exporturile globale ale ţării depăşesc puţin suma de 2 mlrd. de dolari. Dacă e să ţinem cont de toate aceste date, atunci Moldova pur şi simplu nu ar fi reuşit să adune atât de repede acel miliard de dolari şi, cu atât mai mult, să efectueze o atare tranzacţie într-o perioadă atât de scurtă cum este cea declarată, adică octombrie-noiembrie 2014. Chiar dacă admitem un atare scenariu, atunci procesul de achiziţionare a valutei în Moldova ar fi durat mai multe luni la rând. Mai apoi, pentru a transfera acel miliard de dolari fără a încălca limita impusă (adică 150.000 de dolari în cadrul unui singur transfer), ar fi fost nevoie de 6 670 (!) de tranzacţii”, precizează analistul.
 
Potrivit lui Vadim Khramov, încă un element important al situaţiei o constituie lipsa de reacţie a unei instituţii bancare americane care ar fi reacţionat în mod obligatoriu în cazul unor tranzacţii suspecte de acest gen şi proporţii. „Prima instituţie financiară care ar fi observat tranzacţiile suspecte ar fi fost Bank of New York, prin intermediul căreia are loc orice operaţiune în dolari americani efectuată în orice loc de pe glob. Dacă această instituţie financiară americană n-a semnalat nimic, respectiv, operaţiunile nu au fost efectuate. Deci, concluzia este una singură - banii, pur şi simplu, nu au plecat din ţară”, afirmă analistul Bank of America Merrill Lynch.
 
O comisie a Parlamentului Republicii Moldova şi alte instituţii ale statului investighează cazul unui presupus furt al unui miliard de dolari din sistemul bancar al ţării.
 
„Eureporter” este o platformă de comunicare multimedia dedicată tematicii Uniunii Europene.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările