Aeroportul Internaţional Chişinău, dat în concesiune companiei unor miliardari ceceni din Rusia

Aeroportul Internaţional Chişinău, dat în concesiune companiei unor miliardari ceceni din Rusia

Porţile aeriene ale Republicii Moldova au fost date în concesiune pentru 49 de ani

Compania "UK Komaks" a fost desemnată învingătoare a concursului de transmitere în concesiune pentru 49 de ani a Aeroportului Internaţional Chişinău, organizat de Ministerul Economiei, anunţă publicaţia Ekonomiceskoie Obozrenie. Autorătăţile nu au confirmat informaţia.

Ştiri pe aceeaşi temă

La concurs au fost invitate să participe şapte companii, dar pe parcurs cinci firme care gestionează aeroporturile din Paris, Madrid, Londra, Viena şi Houston, s-au retras. Motivele refuzului nu au fost anunţate.

În consecinţă în luptă au rămas două companii din Rusia: una care administrează aeroportul Vnukovo din Moscova şi câştigătoarea tenderului - "UK Komaks", care agestionează aeroportul din Habarovsk, cel mai mare din Estul Rusiei.

Potrivit kommersant.md, compania "UK Komaks" ar face parte din grupul "Alliance Oil Company", controlat de familia de miliardari ceceni Bajaev, care deţine în regiune şi exploataţii de aur, rafinării petroliere şi companii avia.

De notat că în ultimii patru ani, aeroportul din Habarovsk, administrat de UK Komaks, a fost desemnat de trei ori drept cel mai bun aeroport din spaţiul CSI, iar din anul 2009 de modernizarea acestuia se ocupă gigantul koreian Incheon International Airport Corporation, care a devenit şi acţionar, cumpărând 10% din acţiuni de la grupul Alliance.

La 29 mai 2013, Guvernul a decis ca Aeroportul Internaţional Chişinău şi terenul aferent să fie dat în concesiune unei firme, pentru 49 de ani.

Decizia a fost adoptată după ce autorităţile au eşuat în organizarea tenderilor de modernizare a aeroportului pe baza unor credite de la BERD.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările