A fost sistată construcţia a sute de blocuri locative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor anunţă că pe teritoriul Republicii Moldova există circa 280 de blocuri locative, aflate în faza de construire şi sistate din diverse motive.

Situaţia privind construcţiile nefinalizate ale blocurilor de locuit, a fost subiectul unei şedinţe a Grupului de lucru responsabil de examinarea aspectelor privind starea de lucruri în domeniul construcţiilor de locuinţe, convocată de vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul al Economiei.
Potrivit serviciului comunicare şi relaţii cu mass-media al ME, reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC) au informat că pe teritoriul ţării până în octombrie curent, au fost monitorizate 280 de blocuri locative, aflate în faza de construire şi sistate din diverse motive. Din aceste construcţii nefinalizate, 10 obiective sunt propuse de către autorităţile publice locale pentru construcţie în cadrul fazei II a proiectului de construcţie a locuinţelor sociale, cofinanţat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Acestea sunt situate în oraşele Sîngerei, Glodeni, Briceni, Anenii Noi, Ceadâr-Lunga, Călăraşi, Leova, Hânceşti şi Făleşti.
De asemenea, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei a demarat investigaţii pentru a verifica mijloacele financiare acumulate şi folosite la obiectivele de construcţii. Astfel, pe parcursul a nouă luni ale anului curent, CCCEC a examinat 135 de sesizări ale cetăţenilor despre neonorarea clauzelor contractuale de către un şir de întreprinderi, la finalizarea construcţiilor de locuit, precum şi efectuarea unor construcţii neautorizate. În urma acestor verificări, au fost intentate 6 cauze penale în privinţa antreprenorilor implicaţi în scheme de sustragere a mijloacelor cetăţenilor, destinate construcţiilor de locuinţe şi 12 cauze penale în privinţa factorilor de decizie ai întreprinderilor de construcţii, pentru comiterea diverselor fraude la utilizarea mijloacelor bugetare destinate lucrărilor de reparaţie, reconstrucţie a obiectivelor publice.

Evaziune fiscală

Monitorizarea efectuată de Ministerul Afacerilor Interne a arătat că majoritatea agenţilor economici verificaţi în această perioadă, care activează în domeniul construcţiilor de blocuri locative, pentru a majora substanţial profiturile, recurg la utilizarea diferitelor scheme frauduloase, care în ultimă instanţă, prejudiciază bugetul de stat la compartimentul încasarea impozitelor şi taxelor prevăzute şi cauzează prejudicii materiale societăţii civile.
Potrivit informării prezentate de MDRC, pentru a asigura cadrul legislativ şi normativ în domeniul construcţiei de locuinţe, inclusiv al celor nefinalizate, a fost pregătit proiectul modificărilor şi completărilor la Codul contravenţional în partea neexecutării obligaţiei de înregistrare a contractelor privind investiţiile în construcţii şi la legea cu privire la Cadastrul Bunurilor Imobile. De asemenea, a fost elaborat proiectul de lege cu privire la locuinţe, care se află pentru expertiză la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. În acelaşi context, a fost elaborată prima versiune a proiectului de lege pentru completarea legii calităţii în construcţii în privinţa certificării profesionale a întreprinderilor.

Vicepremierul Valeriu Lazăr a remarcat că în următoarea perioadă, după ce au fost efectuate procedurile de îmbunătăţire a cadrului legal şi este clar care au fost barierele, ce au condus la stagnarea acestui domeniu, precum şi pentru că Guvernul nu poate veni cu alocaţii de la buget pentru sectorul construcţiilor nefinalizate, este necesar de a înainta acţiuni şi proiecte concrete, pentru atragerea de investiţii în construcţia locativă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite