A fost sistată construcţia a 62 de mansarde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constructia multor mansarde a fost sistata dupa ce au ars 26 de apartamente
Constructia multor mansarde a fost sistata dupa ce au ars 26 de apartamente

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor a convocat o şedinţă cu proiectanţi, experţi tehnici, reprezentanţi ai Primăriei municipiului Chişinău, Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţii Excepţionale pentru a discuta problema mansardării în Republica Moldova

Principalele subiecte dezbătute au ţinut de încălcarea normativelor în construcţie, abaterea de la documentaţia de proiect în procesul executării lucrărilor de construcţie-montaj, inclusiv efectuarea lucrărilor samavolnice de către proprietari, precum şi nerespectarea regulilor antiincendiare.

De asemenea, reprezentanţii Inspecţiei de Stat în Construcţii (ISC) au prezentat un raport privind situaţia construcţiei mansardelor pe teritoriul ţării, verificările de specialitate efectuate şi rezultatele, potrivit Serviciului de presă al MDRC.

"Am iniţiat aceste discuţii pentru a stabili care sunt factorii apariţiei problemelor în construcţia mansardelor, greşelile comise de autorităţile administraţiei publice locale, experţi, proiectanţi şi îndeosebi verificatori de proiecte. Scopul acestor întruniri este de a responsabiliza specialiştii în construcţii şi de a evita incidentele ce ţin de mansardarea blocurilor locative", a subliniat Anatolie Zolotcov, viceministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor.

Anatol Barbalat, şef al Direcţiei organizare, sistematizare şi analiză a controlului în construcţii a MDRC, a afirmat că în urma controalelor efectuate de către inspectorii ISC, s-a constatat că, în majoritatea cazurilor, blocurile locative supuse mansardării nu dispun de o rezervă a capacităţii portante ce ar putea suporta încărcări suplimentare. De asemenea, în blocurile mansardate nu au fost efectuate reparaţii curente şi capitale ale clădirilor şi nu s-a ţinut cont de comportarea lor la fenomenele naturale. Aceste obiecţii se referă la construcţiile executate pînă în perioada anilor 70, la care nu s-au aplicat normele şi standardele seismice actuale.

La finalul şedinţei, viceministrul Anatolie Zolotcov a atenţionat experţii tehnici atestaţi că în cazul în care vor elabora rapoarte de expertiză tehnică în lipsa soluţiilor de consolidare integrală a imobilului sau fără a executa calculele fundamentale cu includerea clădirii existente şi a structurii noi supraetajate, atunci ei vor fi lipsiţi de certificatul de atestare la comisia de specialitate. Totodată, viceministrul a subliniat că MDRC va aproba în curînd un normativ privind proiectarea şi construcţia mansardelor, iar proiectanţii şi constructorii care vor încălca prevederile legislaţiei şi normativelor tehnice în vigoare vor fi sancţionaţi.

Conform datelor ISC din 2008 pînă în prezent, pe teritoriul Republicii Moldova a fost autorizată construcţia a circa 139 de mansarde. Dintre acestea 42 au fost date în folosinţă, iar alte 35 sînt în construcţie. În alte 62 de cazuri, din diferite motive, lucrările au fost sistate, se precizeaza intr-un comunicat de presa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite