A fost publicat Memorandumul FMI pentru Moldova

A fost publicat
Memorandumul FMI pentru Moldova

Pe pagina reprezentanţei Fondului Monetar Internaţional în Moldova a fost publicat memorandumul Programului FMI pentru Moldova. Anterior autorităţile au comunicat că, după publicarea documentului, vor urma explicaţii detaliate privind reformele prevăzute de acesta, transmite IPN.

În scrisoarea de intenţie prin care Guvernul a solicitat asistenţa FMI se explică faptul că, după frauda majoră din sistemul bancar moldovenesc, produsul intern brut al ţării s-a contractat cu 0,5%, datoria publică şi datoria garantată de stat a crescut cu 11% din PIB, cursul de schimb s-a depreciat cu circa 25%, volumul rezervelor internaţionale a scăzut cu o treime, fiind necesară o înăsprire substanţială a politicii monetare pentru a preveni o creştere bruscă a inflaţiei. Situaţia s-a stabilizat în ultimele luni, dar rămâne fragilă, iar întreprinderea unor eforturi comune, cu asistenţa financiară şi tehnică a partenerilor internaţionali, va fi esenţială pentru restabilirea încrederii şi asigurarea unei creşteri economice, menţionau autorităţile.
 
Pentru a face faţă acestor provocări, autorităţile şi-au asumat angajamentul de realizare a unui program complex de reforme, care are ca scop consolidarea guvernanţei economice şi a transparenţei, precum şi reducerea riscurilor existente. În scrisoarea de intenţie, guvernarea de la Chişinău promite că va asigura implementarea unor măsuri-cheie pentru a demonstra angajamentul de realizare a politicilor din program. Acţiunile prealabile au ca scop soluţionarea unor probleme mai vechi din sectorul financiar, nu doar prin modificarea cadrului legislativ şi de reglementare, ci şi prin întreprinderea unor acţiuni de intervenţie timpurie, care să servească drept demonstrare a renunţării la cultura de supraveghere prea tolerantă. Totodată, Guvernul declară că va pune la dispoziţia Fondului Monetar Internaţional informaţiile solicitate pentru monitorizarea progresului pe parcursul implementării programului.
 
Prin Memorandum aprobat de FMI la 7 noiembrie anul curent, Republica Moldova a obţinut acces la o sumă totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere –  178,7 milioane de dolari sau 75% din cota Republicii Moldova la FMI.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: