Şevciuk condamnă mediul de afaceri din regiune de dragul Moscovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

INTEGRARE Liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a dat ordin ca sistemul fiscal din regiune să fie identic cu cel al Federaţiei Ruse. Experţii susţin că este o decizie populistă, iar mediul de afaceri din regiune va avea de suferit şi mai mult.

Agenţii economici din Transnistria se vor conforma unui nou „cod fiscal” elaborat la indicaţia lui Evgheni Şevciuk. Noile prevederi sunt identice cu cele ale Codului Fiscal al Federaţiei Ruse, iar reprezentanţii administraţiei nerecunoscute de la Tiraspol susţin că, astfel, în regiune vor veni mai multe investiţii dinspre Răsărit.

Documentul a fost deja prezentat „executivului” de la Tiraspol, care trebuie să îl examineze în decurs de 7 zile. Prevederile noului „cod fiscal” se referă la TVA, impozitele pe venit şi pe proprietăţile persoanelor juridice. Totodată, agenţii economici vor trebui să activeze conform unui nou sistem fiscal, identic celui din Federaţia Rusă.

Sistem fiscal identic cu cel al Federaţiei Ruse

Reprezentanţii puterii nerecunoscute din regiunea transnistreană susţin că acest document va contribui la repartizarea corectă a poverii fiscale, deoarece, potrivit actualelor prevederi, fiscalitatea în activitatea industrială este cu mult mai aspră decât în comerţ. „Acest sistem fiscal va contribui la îmbunătăţirea climatului investiţional în republică, pentru că noi ne integrăm într-un sistem unic fiscal cu statele cu care cooperăm”, consideră reprezentanta „ministerului economiei”, Natalia Sokolova.

Expertul IDIS Viitorul, Sergiu Gaibu, susţine că interacţiunea dintre două entităţi care au regimuri fiscale individulae diferite nu afectează relaţiile acestora, de aceea, din punct de vedere economic, malul drept al Nistrului nu va fi afectat de acest document. „Totuşi, există această divergenţă dintre sistemele legislative în acelaşi stat. Există anumite impedimente din cauza că agenţii economici din stânga Nistrului vor trebui să raporteze la două entităţi diferite atunci când vor face anumite operaţiuni în dreapta Nistrului”, a menţionat economistul.

Impedimente şi dificultăţi pentru mediul de afaceri

În opinia reprezentantului IDIS, această decizie este una populistă care nu are absolut nimic în comun cu realitatea economică. „Aprofundarea divergenţelor între legislaţia Republicii Moldovei şi pseudolegislaţia de la Tiraspol nu face nimic altceva decât să îngreuneze activitatea agenţilor economici din regiunea transnistreană”, a menţionat Sergiu Gaibu.

În contextul în care întreprinderile din regiune au o cooperare foarte strânsă cu cele de pe malul drept al Nistrului, precum şi din statele europene, expertul economic declară că această abordare, potrivit căreia, relaţiile cu Rusia sunt prioritare, este una mitică şi contraproductivă.

Rusia nu va face investiţii aşa cum promite „puterea” de la Tiraspol

„Au fost făcute declaraţii de către puterea de la Moscova, potrivit cărora Transnistria va primi suport politic, dar nu economic şi va reduce asistenţa financiară pentru regiune. Cum putem în aceste condiţii să ne aşteptăm la creşterea investiţiilor ruseşti în regiune? Oficialii ruşi au dat un semnal clar, prin aceste declaraţii, că lasă Transnistria pe seama susţinerii economice din partea Chişinăului şi a Uniunii Europene. Implementarea acestui document va tăia din dorinţa celor care vor dori să deschidă afaceri în regiune”, a mai spus expertul IDIS Viitorul.

Experţii din regiune susţin că, prin această decizie, Evgheni Şevciuk vrea doar să atragă susţinerea Moscovei la viitoarele alegeri electorale din regiunea transnistreană.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite