Şeful Moldovagaz: O reducere a tarifelor la gaz poate avea loc doar după recuperarea devierilor financiare negative

Şeful Moldovagaz: O reducere a tarifelor la gaz poate avea loc doar după recuperarea devierilor financiare negative

Preşedintele Consiliului de Administrare al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, precizează că, dacă nu se vor majora tarifele la gazele naturale, compania va acumula un deficit semnificativ. Prognozele, care reies din tendinţele de pe piaţa internaţională, sunt că preţul de achiziţie urmează să scadă. Aceasta nu înseamnă că şi tarifele pentru consumatori vor fi micşorate, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

O eventuală scădere a preţurilor de achiziţie va oferi companiei o flexibilitate şi o marjă de manevră mai mare pentru achitarea plăţilor faţă de compania rusească „Gazprom”. O eventuală micşorare a tarifelor pentru consumatori poate fi solicitată doar după ce vor fi recuperate toate devierile financiare negative. Într-o conferinţă de presă, Vadim Ceban a declarat că, în luna ianuarie 2022, preţul efectiv de achiziţie a gazelor naturale depăşeşte cu 21,3% tariful final aprobat pentru consumatorii casnici. Devierile tarifare totale depăşesc 2,6 miliarde de lei. Costul prognozat de procurare a gazelor naturale în primul trimestrul al anului curent, de la „Gazprom”, este de 333,47 milioane de dolari. Iar costul inclus în tariful aprobat este de 218,2 milioane de dolari. Dacă tariful ar rămâne neschimbat, compania va avea un deficit de 115 ,27 milioane de dolari. Dacă preţul de procurare a gazelor va scădea pe parcursul anului, nu înseamnă că vor putea fi corectate imediat tarifele. „Nu am introdus (în tarif, n.r.) preţul care este pentru luna ianuarie. Dacă am fi introdus peste 670 de dolari, evident era să fie tariful mai mare. Am mers şi aici în întâmpinarea consumatorilor şi am aplicat un tarif mediu”, a explicat preşedintele CA „Moldovagaz”, Conducerea companiei menţionează că în decembrie a avut o rată de colectare de la consumatori destul de înaltă şi speră ca ea să nu scadă în ianuarie. Reprezentanţii „Moldovagaz” mai precizează că nu le poate oferi oamenilor posibilitatea să-şi plătească facturile eşalonat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările