Şefe peste afaceri de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silvia Radu conduce cea mai mare companie din sectorul energetic
Silvia Radu conduce cea mai mare companie din sectorul energetic

Primele trei bănci din ţară, gigantul de distribuţie a energiei electrice, cea mai mare companie de telefonie mobilă. Toate au ceva în comun - sunt conduse de manageri femei. Reuşita lor se datorează atât perseverenţei, profesionalismului şi sârguinţei, cât şi intuiţiei feminine, consideră specialiştii.

Reprezentantele sexului frumos au devenit în ultimii ani o forţă în afacerile din Moldova. Statistic vorbind, numărul de femei-manager este de trei ori mai mic decât cel al bărbaţilor, dar acestea se regăsesc în fruntea unor importanţi giganţi economici.

Primele trei cele mai mari bănci: Moldova-Agroindbank, Victoriabank şi Moldinconbank au şefi-femei. Cea mai mare companie de distribuţie a energiei electrice, Gas Natural Fenosa, dar şi cel mai mare operator de telefonie mobilă, Orange Moldova, la fel sunt conduse de femei. Şirul poate fi continuat.

„Faptul că femeile dirijează cele mai mari bănci din ţară nu este deloc întâmplător - ele sunt mai perseverente şi mai sârguincioase decât bărbaţii", susţine Sveatoslav Mihalache, expert financiar. Şi adaugă: „Nu ar fi deloc rău să avem şi la cârma statului o femeie".

Intuiţia şi feminitatea, atuurile femeilor

„Locul unde sunt azi este rezultatul unei munci îndelungate şi asidue. Totuşi pentru o femeie este mult mai dificil să ajungă într-o funcţie de manager de companie", mărturiseşte Silvia Radu, preşedintele Gas Natural Fenosa. Motivul? „Pentru că nu sunt suficient de sigure de propriile puteri", precizează managerul. În schimb, au un atu - intuiţia feminină, crede dna Radu.

Părere împărtăşită şi de preşedinta Victoriabank Natalia Politov-Cangaş. „Intuiţia specific femenină şi spiritul organizatoric foarte bine dezvoltat sunt două atuuri care, în anumite situaţii, îi oferă femeii posibilitatea de a fi un manager, poate uneori mai bun decât un bărbat. În plus - femeia este o fire înţelegătoare, o calitate care în afaceri îi oferă capacitatea de a rezolva cu răbdare şi tact toate situaţiile imprevizibile apărute în relaţia cu personalul, cu clienţii, cu investitorii etc., astfel încât finalul să mulţumească toate părţile", spune conducătorul băncii.
Totodată Natalia Politov-Cangaş adaăugă că "spre deosebire de bărbaţi, femeile posedă o eleganţă şi o delicateţe nativă în abordarea problemelor. Pentru că trebuie să se împartă întotdeauna între rolul de mamă, soţie şi om de afaceri, o femeie reuşeşte să-şi programeze minuţios timpul, astfel reuşind să dea răspuns la toate provocările vieţii".

Se mai păstrează mentalitatea tradiţionalistă

Zinaida Jioară, şefa echipei de fotbal Dacia, campioana en-titre a Moldovei, este de părere că avantajul principal al unei femei la conducerea unei afaceri este feminitatea şi inteligenţa. „Nu sunt un novice în administrarea unei echipe de fotbal. Am trecut practic toate treptele ierarhice şi mi-am format propriul model de adminstrare. E adevărat că mă inspir din cele mai bune exemple", a menţionat managerul.

Ana Popa, economist la Expert-Grup, spune că, în pofida multor exemple de succes, în Moldova, dar şi în regiune, se mai păstrează mentalitatea tradiţionalistă precum că rolul femeii este de a naşte şi creşte copii. „Nu e vorba doar despre mentalitatea bărbaţilor, ci şi de cea a femeilor. Or, atunci când trebuie să aleagă cine lucrează şi cine rămâne acasă să îngrijească de copii, de regulă aceasta e femeia. Decisiv este factorul financiar", spune expertul.

Femeile, discriminate la nivel de stat

Republica Moldova are 108 femei la suta de bărbaţi.
19,8% din parlamentari sunt femei.

Numărul angajaţilor-femei cu grad înalt de calificare este de două ori mai mare decât al bărbaţilor.
Doar una din zece infracţiuni este comisă de femei.
Două treimi din angajaţii din educaţie şi sănătate sunt femei.
Doar una din trei manageri este femeie.
În Guvernul ţării avem doar o femeie-ministru.
În sectorul privat numărul de femei-manageri este practic egal cu cel al bărbaţilor.
În sectorul public numărul bărbaţilor în funcţii de conducere este de trei ori mai mare decât cel al femeilor.
Circa 62% din angajaţii la stat sunt femei, în timp ce în sectorul privat situaţia este inversă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite