Începe războiul gazelor! Gazprom a majorat cu 80% preţul metanului pentru Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 aprilie 2014 Ucraina trebuie să achite un tarif de 485 de dolari pentru o mie de metri cubi, a anunţat Alexei Miller, preşedintele gigantului Gazprom, în cadrul unei întrevederi cu premierul rus Dmitri Medvedev. Noul preţ este aproape dublu faţă de cel anterior, potrivit Vedomosti.ru.

Premierul rus a anunţat că Ucraina nu mai beneficiază de taxa zero la importurile de gaze din Rusia, ca urmare a revizuirii acordurilor ruso-ucrainene de la Harkov.

Dmitri Medvedev a estimat pierderile Rusiei la circa 11 miliarde de dolari, ca urmare a scutirilor de taxe acordate în anterior la importul de gaze.

Totodată, Gazprom a cerut Ucrainei să crească volumul de gaze din depozite, pentru ca fluxul de gaze spre consumatorii europeni să nu fie afectat.

Anterior Yuri Prodan, ministrul Energeticii din Ucraina a declarat că ţara sa nu va plăti un preţ mai mare de 387 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze.

Mai mulţi experţi au avertizat că există riscul unui nou război al gazelor. cu repetarea scenariului din anul 2009.

O eventuală sistare a livrărilor de gaze prin Ucraina ar putea afecta grav Republica Moldova, în condiţiile în care ţara noastră nu deţine stocuri de metan şi depinde în proporţie de 100% de importurile din Rusia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite