Un mare investitor român anunţă că se retrage de pe piaţa Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Balkan Pharmaceuticals a investit în Republica Moldova 26 de milioane de euro în cea mai mare fabrică de produse farmaceutice, dar ca urmare a atacurilor unor funcţionari liberali de la Chişinău intenţionează să-şi mute producţia în Ucraina, anunţă money.ro.


Proprietate a unor oamenii de afaceri români, Balkan Pharmaceuticals a investit în Republica Moldova pentru a avea acces la pieţele din Ucraina şi Rusia. Investiţia totală de 26 de milioane de euro urma să creeze 400 de locuri de muncă în cea mai mare fabrică de produse farmaceutice din Republica Moldova. Acum investitorii iau în calcul relocarea producţiei la Odessa, în Ucraina, constată money.ro. 

„Am pornit afacerea în 2007, pe timpul guvernării comuniste în Republica Moldova. Problemele au început însă atunci cînd au plecat comuniştii” a declarat unul din managerii companiei.

Liberalii lui Ghimpu, contra investitorilor români

Potrivit money.ro, în ultimele trei luni compania Balkan Pharmaceuticals a avut 31 de controale a tuturor inspectoratelor posibile din Republica Moldova, inclusiv a procuraturii. Toate, datorită presiunilor a doi lideri ai partidului liberal – vice-premierul liberal pe de o parte şi deputatul liberal Gheorghe Brega, pe de altă parte. Primul este şeful comisiei interdepartamentale de control pentru asigurarea securităţii asistenţei farmaceutice şi contracararea importului ilicit de medicamente. Al doilea este şeful Comisiei de anchetă pentru examinarea situaţiei pe piaţa farmaceutică. Ambii utilizează poziţiile lor pentru a scoate de pe piaţă compania românească.

Pe cine deranjează Balkan Pharmaceuticals?

Apariţia unei investiţii atît de mari a avut un impact enorm pe piaţa medicamentelor din Republica Moldova. Cu toate că fabrica nouă este abia în construcţie, compania românească foloseşte spaţii de producere şi are 80 de angajaţi. În prezent, produsele Balkan Pharmaceuticals concurează fără egal pe mai multe poziţii. Apariţia acestui producător local a făcut ca achiziţiile de stat a unor medicamente să se facă la preţuri de 3-4 ori mai mici decît în 2010. Această micşorare a preţurilor nu a putut să bucure intermediarii care importau medicamentele şi le vindeau statului moldovenesc la preţuri umflate, constată money.ro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite