În primul trimestru în Moldova au fost cele mai mici preţuri la zahăr din regiune

În primul trimestru în Moldova au fost cele mai mici preţuri la zahăr din regiune

Ieftinirea zahărului a provocat pierderi producătorilor din Moldova

Dacă preţul mediu pentru zahărul moldovenesc în perioada ianuarie-mijlocul aprilie nu depăşea noul lei kilogramul, atunci în România şi ţările baltice, acesta constituia 12,15 lei, în Ucraina - 10,85 lei, în Rusia - 11,1 lei, iar în Kazahstan - 12 lei, a a anunţat directorul executiv al Uniunii Producătorilor de Zahăr (UPZM), Raisa Bejan.

În aprilie s-a înregistrat o creştere a preţurilor angro la zahăr de la nouă lei la 9,5-9,75 lei kilogramul, potrivit datelor producătorilor de zahăr.
"În primul trimestru al 2014 în Moldova s-au stabilit cele mai mici preţuri din regiune. Dacă preţul mediu pentru zahărul moldovenesc în perioada ianuarie-mijlocul aprilie nu depăşea nouă lei pentru un kilogram, atunci în România şi ţările baltice, acesta constituia 12,15 lei, în Ucraina - 10,85 lei, în Rusia - 11,1 lei, iar în Kazahstan - 12 lei“, a declarat pentru Infotag, directorul executiv al Uniunii Producătorilor de Zahăr (UPZM), Raisa Bejan.

Potrivit managerului, preţurile regionale sunt destul de stabile deja de o perioadă îndelungată, pe când în Moldova s-a creat o situaţie nefavorabilă, care a dus la creşterea pierderilor pentru producătorii de zahăr.

"Fluxul enorm pe piaţă a zahărului de barter, transmis de unul din producătorii autohtoni creditorilor, sub formă de achitare a datoriilor, a dus la micşorarea preţurilor. În decursul primului trimestru producătorii au fost nevoiţi să vândă zahărul pe piaţa internă la preţ de dumping, deoarece erau constrânşi de obligaţiunile asumate faţă de partenerii agricoli pentru cumpărarea seminţelor, combustibilului, îngrăşămintelor şi substanţelor pentru protejarea plantelor înainte de campania de semănare", a explicat Raisa Bejan.

După comercializarea cantităţilor de zahăr necesare pentru a finanţa campania de semănare, producătorii de zahăr s-au orientat pe export, mai profitabil decât comerţul pe piaţa moldovenească.

"Geografia exportului s-a extins. Dacă înainte principala şi, deseori, unica direcţie de furnizare a zahărului în vest era România, atunci în primul trimestru zahărul moldovenesc a fost furnizat în Cipru, Bulgaria, ţările baltice, precum şi, tradiţional, în statele Uniunii Vamale", a menţionat Raisa Bejan.

Directorul financiar al Sudzucker Moldova, Octavian Armaşu, a confirmat că pieţele de export la moment sunt mai atrăgătoare pentru companie, decât cea internă.

"Chiar şi după recenta scumpire, preţul la zahăr de pe piaţa internă rămâne mai mic decât cel regional. Contrar volumelor record de zahăr produse în 2013, Sudzucker Moldova a încheiat anul cu pierderi, din cauza contrabandei de zahăr ucrainean după majorarea cotei TVA până la 20%. Revenirea la cota de 8% a corectat puţin situaţia, însă urmările negative le resimţim şi în prezent", a spus el, remarcând că se atestă "un început de an extrem de complicat".

"În pofida acestui fapt, ne-am respectat toate obligaţiunile şi mizăm pe aplanarea situaţiei financiare în 2014. Din fericire, conjunctura regională favorizează acest fapt", a conchis Octavian Armaşu.

Pe piaţa zahărului din Republica Moldova activează trei companii: Sudzucker Moldova (fabrici la Drochia şi Făleşti), Magt-Vest (fabrici la Glodeni şi Donduşeni) şi Moldova-Zahar SRL (fabrica de la Cupcini).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: