În România se lucrează de zor la gazoductul Iaşi-Ungheni, în Republica Moldova nu au fost aduse nici ţevile

În România se lucrează de zor la gazoductul Iaşi-Ungheni, în Republica Moldova nu au fost aduse nici ţevile

La Grădinari, judeţul Iaşi, lucrează la gazoduct firma Habau Pipeline Systems FOTO: Cezar Pădurariu

Consorţiul de firme însărcinat cu realizarea proiectului gazoductului Iaşi - Ungheni a început să lucreze în patru puncte de pe teritoriul României.

Ştiri pe aceeaşi temă

Lucrările de montaj şi îngropare a ţevilor la gazoductul Iaşi - Ungheni au început efectiv pe data de 2 octombrie, la mai bine de o lună după inaugurarea oficială a şantierului de către o delegaţie condusă de prim-ministrul român Victor Ponta.

Se munceşte în acest moment în patru puncte din judeţul Iaşi. Este vorba despre localităţile Golăieşti, Victoria, Sculeni şi Leţcani. În ultima dintre comunele enumerate, se va realiza nodul tehnologic pentru conexiunea cu reţeaua de gaz de pe teritoriul României.

Până ieri, 7 octombrie, muncitorii societăţilor angajate pentru proiect au sudat conducte pe o lungime de aproximativ 2,2 kilometri, din totalul de 32,19 kilometri contractaţi pe partea românească. Pe teritoriul Republicii Moldova, unde gazoductul va avea o lungime de aproximativ 10 kilometri, n-au început până în acest moment lucrările. Problema este generată de formalităţile vamale necesare pentru trecerea conductelor din România.

Practic, stadiul lucrărilor în acest moment este de aproximativ 7% pe malul românesc al Prutului şi de 0% în Republica Moldova. Cu toate acestea, oficialii proiectului sunt optimişti că se vor încadra în termenul de 20 decembrie, angajat în faţa Guvernului României. Aceasta, în condiţiile în care contractul semnat pe 21 august 2013 prevede ca lucrările să fie terminate până la sfârşitul lunii februarie 2014.

„Ne încadrăm până pe 20 decembrie pentru firul terestru. Adică, până la această dată vor fi montate şi îngropate conductele. Mai sunt apoi conexiuni, probe tehnologice  de făcut. Rezolvăm şi cu Republica Moldova. Într-o zi, maxim două, vor ajunge conductele şi acolo. Sunt doar 10 kilometri, deci nu e o problemă“, a precizat Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, beneficiarul proiectului.

Pe de altă parte, sunt şanse infime ca România să înceapă livrarea de gaze naturale către Republica Moldova în această iarnă, crede şeful ANRM.

Valoarea totală a proiectului este de 26,5 milioane de euro. Din această sumă 18,2 milioane de euro costă conducta de pe teritoriul României şi 8,3 milioane de euro - cea de pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv subtraversarea râului Prut (2 milioane de euro). Capacitatea maximă de transport a gazoductului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an.

Mai multe citiţi aici:

FOTO Final de coregrafie mediatică. Gazoductul Iaşi - Ungheni s-a urnit, după 40 de zile de la semnarea contractului

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: