În Bugetul de Stat nu sunt bani pentru profesori, dar sunt alocate milioane pentru luxul demnitarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul de la Chişinău a pregătit un aviz negativ la iniţiativa legislativă a unor deputaţi, care au solicitat majorarea salariilor profesorilor. Guvernul argumentează prin lipsa banilor, în timp ce din Bugetul de Stat se alocă milioane de lei pentru prime grase pentru condiţii de lux în favoarea demnitarilor.

Un grup de deputaţi comunişti au prezentat Guvernului un proiect de lege potrivit căruia salariile bugetarilor ar urma să fie majorate cu 3% şi 6,3% pentru diferite categorii de angajaţi. Prin urmare, Executivul a elaborat un aviz prin care explică imposibilitatea efectuării acestor majorări. Motivul invocat de autorităţi este lipsa banilor în Bugetul de Stat pentru a acoperi aceste cheltuieli. Avizul urmează să fie discutat în şedinţa de miercuri a Guvernului de la Chişinău.

Potrivit caculelor efectuate de reprezentanţii Guvernului, costul majorării salariilor tarifare sau de funcţie este de 24,7 milioane de lei lunar dintre care din Bugetul de Stat ar urma să fie cheltuită suma de 15 milioane de lei.

Majorarea salariilor pentru profesori prevede cheltuieli lunare de la Bugetul de Stat în sumă de 9,7 milioane de lei pentru a asigura o creştere de 3%. 

„În condiţiile unui buget auster nu este posibilă identificarea mijloacelor financiare suplimentare pentru a creşte salariile unor angajaţi cu venituri mici, în legătură majorarea tarifelor”, se arată în avizul elaborat de Guvern la proiectul de lege al deputaţilor.

Prime şi indemnizaţii de zeci de milioane

Totuşi, în luna august, în Bugetul de Stat au fost identificate surse de finanţare pentru alocarea indemnizaţiilor de concediu pentru deputaţi. Eu au ridicat sume care variază între 30 şi 32 mii de lei la finalul sesiunii de vară. În total, din Bugetul de Stat a fost alocată suma de 30,3 milioane de lei. Deputaţii au primit şi prime de Paşti în valoare totală de 151,5 mii de lei.

În timp ce vrobesc despre austeritatea bugetului, primele persoane în stat nu renunţă la majorările salariale de 7%, aprobate în martie 2013. În urma acelei decizii, preşedintele Republicii Moldova a ajuns să aibă un salariu lunar de 15 mii de lei, preşedintele Parlamentului şi prim-ministrul încasează lunar câte 12 mii de lei, iar deputaţii şi miniştii au un salariu de bază de 10,5 mii de lei. În total, lunar din Bugetul de Stat sărăceşte cu 4 milioane de lei pentru a asigura aceste creşteri salariale. De asemenea, potrivit calculelor ministrului Transportului, Iurie Chirinciuc, care a anunţat că renunţă la automobilul de serviciu, statul cheltuieşte anual 200 de mii de lei pentru ca demnitarii să aibă maşină la scară. În total, suma alocată din Bugetul de Stat se ridică anual la cel puţin 30 milioane de lei dacă se ia în calcul numărul deputaţilor, miniştrilor şi al viceminiştrilor.

Amintim că, anul trecut 47 de depuatţi au solicitat alocarea unui teren de 0,5 hectare pentru a-şi construi locuinţe, costul unui metru pătrat fiind evaluat la circa 300 de euro sau de două ori mai mic decât cel de pe piaţă.

Precizăm că, salariul mediu lunar în domeniile învăţământului şi sănătăţii este de circa 4.500 de lei lunar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite