În anul 2011, leul se va întări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PROGNOZE Anul curent moneda naţională ar putea să înregistreze o uşoară apreciere, faţă de dolarul american, până la 11,6-12,1 lei, comparativ cu anul 2010, când aceasta a variat în jurul cotaţiei 12,3-12,4 lei susţin experţii.

Factorii se vor stimula o asemenea evoluţie în anul 2011 sunt intrările mari de valută străină, datorită ajutorului masiv din exterior, creşterii volumului transferurilor băneşti de la moldovenii aflaţi la muncă peste hotare, investiţiilor străine şi exporturilor mai mari.

Moneda naţională se va aprecia în anul 2011, faţă de dolarul american, până la 11,6-12,0 lei, cred experţii de la Business Inteligent Service. Un curs mediu de 12,1 lei pentru un dolar estimează economiştii de la „Expert-grup".

Nu există nici o premisă ca leul
să sufere de o potenţială criză valutară

În schimb IDIS „Viitorul" prognozează un curs de 12,5-12,6 lei pentru un dolar. „O depreciere de 1%-1,5% ar fi rezonabilă şi stimulatorie pentru economia naţională", afirmă economiştii de la IDIS „Viitorul" în ultimul număr al „Monitorului Economic".
Mai mult, economiştii din cadrul IDIS „Viitorul" „declară cu fermitate că nu există nici o premisă ca moneda naţională să sufere de o potenţială criză valutară".
Pentru anul 2010, Guvernul a prognozat un curs mediu de 12,5 lei pe dolar, iar pentru anul curent prognozele guvernamentale lipsesc.

BNM „îşi rezervă dreptul
de a efectua intervenţii"

În schimb Banca Naţională a Moldovei, anunţă în „Strategia Politicii Monetare pentru 2010-2012" că va promova „în continuare o politică valutară prudentă, consecventă şi corelată cu obiectivul fundamental de asigurare şi menţinere a stabilităţii preţurilor, precum şi va efectua plasarea rezervelor internaţionale ale statului în instrumente investiţionale care corespund criteriilor de siguranţă şi lichiditate".
De asemenea Banca Naţională promite că va menţine în continuare regimul cursului de schimb valutar flotant şi „nu va stabili o rată de schimb predeterminată a leului moldovenesc faţă de alte valute". Cu toate acestea, banca centrală a ţării „îşi rezervă dreptul de a efectua intervenţii valutare în scopul atenuării fluctuaţiilor excesive ale cursului de schimb oficial şi de a completa rezervele valutare".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite