În 70-80% din cazuri vânzătorii de peşte viu în pieţe nu deţin actele necesare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 70-80% din cazurile de comercializare a peştelui viu în pieţe vânzătorii nu deţin documentele necesare. Peştele este vândut fără certificate veterinare sau acte de provenienţă. Solicitat de IPN, inspectorul principal al Serviciului piscicol, Ruslan Chelmenciuc, a menţionat că, pentru a evita consumul peştelui contaminat, consumatorul trebuie să ceară de la vânzător certificatul veterinar, în care trebuie să fie scris că peştele este sănătos.

Vânzarea peştelui fără certificat veterinar şi acte de provenienţă creşte riscul îmbolnăvirii atât a persoanelor în parte, cât şi a populaţiei în masă. Vorbim despre salmoneloză, diferite bacterii, otrăviri intestinale, infecţia sângelui. De asemenea, peştele bolnav poate dezvolta helminţi, ciuperci.

O problemă evidenţiată de inspector este faptul că majoritatea medicilor veterinari nu completează corect certificatele veterinare eliberate, în sensul că nu precizează specia, cantitatea scoasă la vânzare şi locul de unde peştele este adus. „Încă ceva, medicii veterinari, conform legii, trebuie să elibereze un certificat pentru toate speciile, dar ei scriu certificate veterinare pe fiecare specie aparte, ceea ce iarăşi nu este corect, pentru că vânzătorul, în loc să plătească pentru un certificat care conţine 5-6 specii, plăteşte pentru 5-6 certificate aparte. Noi trebuie să apărăm şi vânzătorul, nu numai consumatorul”, a spus inspectorul.

Serviciul piscicol, timp de două zile, a verificat 17 comercianţi de peşte viu, dintre care 11 nu deţineau acte. În aceste cazuri au fost  întocmite procese-verbale cu aplicarea amenzilor în sumă de 22 de mii de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite