În 2019, exporturile de vinuri moldoveneşti au atins cele mai mari cifre din ultimii 5 ani

În 2019, exporturile de vinuri moldoveneşti au atins cele mai mari cifre din ultimii 5 ani

FOTO IPN

Vinul Moldovei a încheiat anul 2019 pe un trend ascendent, înregistrând valoarea maximă a exporturilor din ultimii cinci ani. Într-un comunicat de presă al Oficiului Naţional al Viei şi Vinului se spune că anul trecut Moldova a exportat peste 156 de milioane de litri de vin, în creştere cu 9% sau cu peste 12 milioane de litri faţă de 2018, transmite IPN.

Potrivit ONVV, Republica Moldova a exportat vin în 67 de ţări ale lumii, în sumă de peste trei milioane de lei. Din totalul volumului exportat, vinurile liniştite deţin o cotă de 94%, divinurile şi distilatele – 3%, vinurile fortificate – 2%, iar spumantele – 1%.

Vinurile liniştite au generat 74% din totalul veniturilor, divinurile – 20%, iar spumantele şi vinurile fortificate – câte 3%.

Pe parcursul anului 2019, România a continuat să fie o piaţă strategică şi s-a aflat în fruntea clasamentului ţărilor care importă vinul Moldovei, atât după volumul exporturilor, cât şi în funcţie de veniturile generate. Principala destinaţie a exporturilor de vin în vrac rămâne a fi Belarus, piaţă pe care deţine 43% din totalul cantităţii vin în vrac exportat.

În anul 2019 unele pieţe de destinaţie au fost cucerite în premieră: Afganistan, Siria, Togo, Guam. Totodată, după o pauză de câţiva ani, vinul Moldovei a ajuns din nou pe masa consumatorilor din Australia, Norvegia şi Libia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: