Moldova se va împrumuta de la BERD şi BEI pentru un proiect de eficienţă energetică

Moldova se va împrumuta de la BERD şi BEI pentru un proiect de eficienţă energetică

Moldova va contracta un credit de 30 de milioane euro din partea Băncii Europene pentru Investiţii (BEI) şi un alt împrumut pentru o sumă similară din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), precum şi un grant în valoare de 15 milioane euro, oferit din partea Platformei de Investiţii pentru Vecinătate a Comisiei Europene, pentru implementarea unui proiect de eficienţă energetică, transmite IPN.

Primăria Chişinău va întocmi o „listă neagră” a antreprenorilor care nu-şi onorează angajamentele

Primăria Chişinău va întocmi o „listă neagră” a antreprenorilor care nu-şi onorează angajamentele

Până la sfârşitul anului, municipalitatea va întocmi şi publica o „listă a ruşinii”, o „listă neagră” în care vor fi incluşi agenţii economici care nu-şi onorează angajamentele în cadrul contractelor cu administraţia publică a Chişinăului. Cu o solicitare în acest sens a venit primarul capitalei, Ion Ceban, în cadrul şedinţei operative de la Primărie, transmite IPN.

Rep. Moldova. Se propune indexarea tuturor pensiilor cu 3,86% şi majorarea pensiei minime până la 2.000 lei

Rep. Moldova. Se propune indexarea tuturor pensiilor cu 3,86% şi majorarea pensiei minime până la 2.000 lei

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a propus spre dezbateri publice un proiect de hotărâre a Guvernului, care prevede că, de la 1 octombrie anul curent, pensiile pentru limită de vârstă, cele pentru dizabilitate, dar şi alte prestaţii de asigurări sociale şi unele prestaţii sociale de stat să fie indexate cu 3,86%, reieşind din rata inflaţiei înregistrată în primul semestru al anului curent, transmite IPN.

Producţia în sectorul nucifer din R. Moldova s-a majorat cu 55% în ultimii cinci ani

Producţia în sectorul nucifer din R. Moldova s-a majorat cu 55% în ultimii cinci ani

Producţia în sectorul nucifer autohton s-a majorat cu 55% în ultimii cinci ani, fapt ce poziţionează Republica Moldova în rândul principalelor state producătoare din lume. În ultimii cinci ani, contribuţia agriculturii şi industriei alimentare la formarea PIB a constituit peste 20%, asigurând circa 45% din volumul total al exporturilor şi angajând peste 30% din forţa de muncă, transmite IPN.

Controale fiscale la comercianţii de flori din Chişinău şi Bălţi

Controale fiscale la comercianţii de flori din Chişinău şi Bălţi

Serviciul Fiscal de Stat va desfăşura, în perioada 31 august – 1 septembrie, acţiuni de monitorizare şi verificare a contribuabililor care comercializează flori în pieţele autorizate şi unităţile de comerţ din municipiile Chişinău şi Bălţi, în scopul prevenirii comerţului ilicit cu flori, fără documentarea tranzacţiilor prin echipamentele de casă şi control, transmite IPN.

Magazinele duty free din zona de frontiera terestră a R. Moldova îşi vor înceta activitatea

Magazinele duty free din zona de frontiera terestră a R. Moldova îşi vor înceta activitatea

Magazinele duty-free ar putea activa doar în aeroporturi, porturi, la bordul aeronavelor şi navelor. O parte din magazinele duty free din zona de frontiera terestră îşi vor înceta activitatea la expirarea licenţei. Mai exact, urmează să-şi înceteze activitatea în decembrie 2022, până la intrarea în vigoare a noului Cod Vamal, care a fost aprobat joi, 12 august, în şedinţa Cabinetului de Miniştri, transmite IPN.

Levănţica din R. Moldova, subiect de interes pentru francezi şi bulgari

Levănţica din R. Moldova, subiect de interes pentru francezi şi bulgari

„Crescătorii de levănţică moldoveni şi-ar dori să poată concura cu bulgarii”, titrează publicaţia „Дневник” din Bulgaria un articol preluat de la Agenţia „France-Presse” (AFP). Agenţia se referă la Alexei Cazac, care a început să crească levănţică cinci ani în urmă, acum ajungând să îngrijească 60 de hectare de plante cu aromă puternică, utilizată cel mai mult în industria parfumului.

Şi eu sunt George Simion! George Simion, liderul Platformei unioniste Acţiunea 2012, are din nou interdicţie de a intra în Republica Moldova. Un grup de intelectuali români din România şi Republica Moldova lansează campania ”Şi eu sunt George Simion!” printr-o scrisoare deschisă adresată preşedinţilor şi premierilor Republicii Moldova şi României.

acum 6 ani · comentarii (13)

Sucombarea inevitabilă a Platformei Cinice „Debilitate şi Amnistie” Ţopilor, cauzată atât de veleităţile liderilor săi, cât şi de alierea cu principalii lachei ai Moscovei, i-a determinat pe ideologii din umbră să caute „soluţii”, după modelul lui Dodon. Asemeni paraziţilor care se hrănesc şi trec de la un organism la altul, dadaiştii încearcă să se agaţe de ideea unionistă.

acum 6 ani · comentarii (13)

Principalul proiect politic al Platformei Demnitate şi Adevăr pare să fie modificarea procedurii de alegere a preşedintelui Republicii Moldova. Liderii şi susţinătorii Platformei par convinşi de faptul că reintroducerea votului direct în alegerile prezidenţiale va schimba cardinal situaţia din Republica Moldova în bine. E vorba despre situaţia din toate domeniile: economic, politic.

acum 6 ani · comentarii (4)

Într-un moment în care mioriticii, din stânga şi din dreapta Prutului, se gândesc la mărţişoare, Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a venit cu unul aparte, marcat de eticheta "poziţia antirusească şi antisovietică" a Bucureştiului. Această sintagmă mi-a atras  atenţia, pentru că este parţial incorectă. Şi mă refer la ceea ce simte cetăţeanul de rând, care vorbeşte limba lui Mihai Eminescu...

acum 6 ani · comentarii (148)

Federaţia Rusă a ieşit cu greu din perioada postsovetică. Iar capitalismul sălbatic „a la russ“ a lăsat urme profunde şi astăzi, când mulţi îşi imaginează că drumul spre capitalism şi privatizare trece prin hoţie, detrunare de fonduri şi preluare de proprietăţi ale statului de către potentaţi, pe nimic.

acum 6 ani · comentarii (28)

Sângele vicitimelor de la Bataclan strigă din pământ precum cel vărsat de Cain în illo tempore. El reclamă o luare-aminte autentică. Asaltul asupra Parisului şi reacţia optimă se cer bine înţelese şi bine cumpănite.„La arme cetăţeni”, au intonat pe Wembley, în melodia marseillezei, englezii şi francezii veniţi să asiste la un meci de fotbal amical.

acum 6 ani · comentarii (5)

Compania din Ucraina DTEK Trading, deţinută de Rinat Akhmetov, şi compania de stat Energocom au semnat un contract pentru furnizarea energiei electrice către distribuitorii din Moldova. Unicul concurent al Energocom/DTEK a fost Centrala de la Cuciurgan (Transnistria), care aparţine gigantul rus Inter RAO.

acum 5 ani · comentarii (9)

Fluctuaţiile de pe piaţa valutară a Republicii Moldova sunt un fenomen răspândit, cu care ne-am obişnuit. Ceea ce deranjează, însă, este deprecierea bruscă a monedei naţionale şi lipsa vreunei perspective de a-i restabili valoarea. În loc să fim asiguraţi că situaţia se va redresa, suntem mustraţi că am ţine banii la saltea.

acum 7 ani · comentarii (6)
Modifică Setările