Expert: Evoluţia monedei naţionale este dictată de criza bancară din 2014-2015

Expert: Evoluţia monedei naţionale este dictată de criza bancară din 2014-2015

Începând cu anul 2017 şi până în prezent se atestă o tendinţă de creştere constantă a monedei naţionale faţă de toate valutele de referinţă care sunt monitorizate şi care pot fi găsite pe pagina Băncii Naţionale a Moldovei. Expertul economic de la Institutul Economiei de Piaţă Viorel Gîrbu consideră că evoluţia monedei naţionale este, în primul rând, dictată de criza bancară din anul 2014-2015, urmată de şocul de pe piaţa valutară din 2015.

Peste 260 de tineri din Moldova şi-au cumpărat locuinţe prin programul „Prima Casă”

Peste 260 de tineri din Moldova şi-au cumpărat locuinţe prin programul „Prima Casă”

262 de tineri şi-au cumpărat locuinţe în cadrul programului guvernamental „Prima Casă”, care a devenit operaţional din 26 martie. Alte două cereri de creditare au fost acceptate, iar încă 17 sunt în proces de examinare. Din numărul total de credite, 14 au fost oferite pentru angajaţii din serviciul public, conform condiţiilor „Prima Casă 2”, statul compensând acestora jumătate din creditul contractat.

Importurile, în creştere în Moldova în prima jumătate a anului

Importurile, în creştere în Moldova în prima jumătate a anului

În prima jumătate a anului, în Moldova au fost importate mărfuri în valoare de peste 2,7 miliarde de dolari. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, cifra este mai mare cu peste 25% faţă de perioada similară a anului trecut. În luna iunie, s-au importat mărfuri de peste 450 de milioane de dolari, cu peste 9% mai puţin faţă de luna anterioară şi cu 18% mai mult comparativ cu luna iunie 2017, transmite IPN.

Preţurile plafon la carburanţii din Moldova rămân aceleaşi

Preţurile plafon la carburanţii din Moldova rămân aceleaşi

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică prelungeşte valabilitatea preţurilor plafon stabilite pe 24 iulie până la modificarea metodologiei formării şi aplicării preţurilor la produsele petroliere. Până atunci, preţurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale vor constitui 19,01 lei/litru pentru benzină şi 16,89 lei/litru pentru motorină, transmite IPN.

Exporturile din Moldova, în creştere în prima jumătate a anului

Exporturile din Moldova, în creştere în prima jumătate a anului

În prima jumătate a anului, exporturile de mărfuri au fost realizate în volum de peste 1,3 miliarde de dolari. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, cifra este mai mare cu aproape 28% faţă de perioada similară a anului trecut. În luna iunie, s-au exportat mărfuri de peste 214 milioane de dolari, cu 4% mai puţin faţă de luna precedentă, dar cu 25,2% mai mult decât în iunie 2017, transmite IPN.

Presiunile inflaţioniste vor continua până la finele anului

Presiunile inflaţioniste vor
continua până la finele anului

Rata anuală a inflaţiei va avea o traiectorie descendentă şi în următoarele trimestre şi va atinge nivelul minim de  1,9%-2% în trimestrul al IV-a al anului 2018. Ulterior, traiectoria se va inversa şi inflaţia va creşte (6,5% în trimestrul al III-a din 2019). Inflaţia de bază va înregistra o traiectorie similară, a menţionat prim-viceguvernatorul BNM Vladimir Munteanu, prezentând Raportul asupra inflaţiei, transmite IPN.

Şi eu sunt George Simion! George Simion, liderul Platformei unioniste Acţiunea 2012, are din nou interdicţie de a intra în Republica Moldova. Un grup de intelectuali români din România şi Republica Moldova lansează campania ”Şi eu sunt George Simion!” printr-o scrisoare deschisă adresată preşedinţilor şi premierilor Republicii Moldova şi României.

acum 3 ani · comentarii (13)

Sucombarea inevitabilă a Platformei Cinice „Debilitate şi Amnistie” Ţopilor, cauzată atât de veleităţile liderilor săi, cât şi de alierea cu principalii lachei ai Moscovei, i-a determinat pe ideologii din umbră să caute „soluţii”, după modelul lui Dodon. Asemeni paraziţilor care se hrănesc şi trec de la un organism la altul, dadaiştii încearcă să se agaţe de ideea unionistă.

acum 3 ani · comentarii (13)

Principalul proiect politic al Platformei Demnitate şi Adevăr pare să fie modificarea procedurii de alegere a preşedintelui Republicii Moldova. Liderii şi susţinătorii Platformei par convinşi de faptul că reintroducerea votului direct în alegerile prezidenţiale va schimba cardinal situaţia din Republica Moldova în bine. E vorba despre situaţia din toate domeniile: economic, politic.

acum 3 ani · comentarii (4)

Într-un moment în care mioriticii, din stânga şi din dreapta Prutului, se gândesc la mărţişoare, Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a venit cu unul aparte, marcat de eticheta "poziţia antirusească şi antisovietică" a Bucureştiului. Această sintagmă mi-a atras  atenţia, pentru că este parţial incorectă. Şi mă refer la ceea ce simte cetăţeanul de rând, care vorbeşte limba lui Mihai Eminescu...

acum 3 ani · comentarii (148)

Federaţia Rusă a ieşit cu greu din perioada postsovetică. Iar capitalismul sălbatic „a la russ“ a lăsat urme profunde şi astăzi, când mulţi îşi imaginează că drumul spre capitalism şi privatizare trece prin hoţie, detrunare de fonduri şi preluare de proprietăţi ale statului de către potentaţi, pe nimic.

acum 3 ani · comentarii (28)

Sângele vicitimelor de la Bataclan strigă din pământ precum cel vărsat de Cain în illo tempore. El reclamă o luare-aminte autentică. Asaltul asupra Parisului şi reacţia optimă se cer bine înţelese şi bine cumpănite.„La arme cetăţeni”, au intonat pe Wembley, în melodia marseillezei, englezii şi francezii veniţi să asiste la un meci de fotbal amical.

acum 3 ani · comentarii (5)

Compania din Ucraina DTEK Trading, deţinută de Rinat Akhmetov, şi compania de stat Energocom au semnat un contract pentru furnizarea energiei electrice către distribuitorii din Moldova. Unicul concurent al Energocom/DTEK a fost Centrala de la Cuciurgan (Transnistria), care aparţine gigantul rus Inter RAO.

acum 1 an · comentarii (9)

Fluctuaţiile de pe piaţa valutară a Republicii Moldova sunt un fenomen răspândit, cu care ne-am obişnuit. Ceea ce deranjează, însă, este deprecierea bruscă a monedei naţionale şi lipsa vreunei perspective de a-i restabili valoarea. În loc să fim asiguraţi că situaţia se va redresa, suntem mustraţi că am ţine banii la saltea.

acum 4 ani · comentarii (6)
Postari Recente