(DOC) Stalin a lenevit două zile la vilă, după atacul Germaniei asupra URSS. Jukov n-a primit 3 tone de icre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ajunul aniversării a 70 de ani de la izbucnirea războiului sovieto-german, Arhiva de stat a Federației Ruse a desecretizat noi documente, care au fost expuse în sediul Dumei ruse.

Astfel, pentru prima dată, a devenit cunoscut faptul că ministrul de externe al URSS, Veaceslav Molotov, a refuzat să-i ofere mareșalului Gheorghii Jukov delicatese pentru o cină pe care militarul dorea s-o dea pentru colegii din Comitetul de control asupra Germaniei în octombrie 1945.
Este vorba de trei tone de icre, 12.000 de borcane de dulceață și 10.000 de litri de votcă, pe care le ceruse cunoscutul mareșal.

„Este inadmisibil să transformăm o masă într-un festin bogat. Dacă reducem de 100 de ori sau mai mult unele produse (icre, vin) și excludem toate produsele de lux (ananași, dulceață etc.), atunci nu am nimic împotrivă", a fost rezoluția lui Molotov.
Jukov a vrut să organizeze acest banchet atunci când URSS a preluat președinția Consiliului de control pentru a arăta cum trăiesc învingătorii, dar Molotov i-a interzis.


De asemenea, în premieră, au fost publicate note din registrul de audiență din cancelaria lui Stalin în primele zile de război. Astfel, s-a confirmat documentar că în primele zile, pe 25 și 26 iunie, „conducătorul popoarelor" a lenevit la vila sa și că de pe câmpurile de luptă de la Stalingrad erau adunate zeci de mii de cadavre.

image
image

Potrivit unui alt document, cu parafa secretă, din martie 1942, Comitetul de stat pentru apărare a permis să fie implicați la muncile de pe câmpurile de luptă elevii claselor 7-10. Copiii nu mâncau suficient, dormeau pe pământ și lucrau în condiții grele, la săpat tranșee, de exemplu. Nu se știe câți minori au murit în astfel de circumstanțe, dar ei au fost destul de repede retrași de pe front.

image

Șeful Arhivei de stat, Andrei Artizov, susține că din cele peste 1,5 milioane de documente referitoare la cel de-al Doilea Război Mondial, doar mai puțin de un procent au rămas secrete.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite