Campion cu acte de actor. Află detalii INEDITE despre Ion Șoltoianu, bănuit că a împușcat un fost polițist

Campion cu acte de actor. Află detalii INEDITE despre Ion Șoltoianu, bănuit că a împușcat un fost polițist

Ion Şoltoianu este fioros pe ringul de kickboxing

A stârnit numeroase reacţii cu roluri de „băiat rău" din filmele „Возвращение Титаника", „Криминальная чтива", „Цыганы", „Ахиллесовая Пита", „Сармат". Este jovial, are umor, iubeşte muzica, scena. Numele lui a ajuns pe buzele tuturor datorită faptului că a fost supranumit „sportiv polivalent", scria jurnalista Stella Enachii, în ianuarie 2011.

Ştiri pe aceeaşi temă

Este vorba despre Ion Şoltoianu, un sportiv care la 40 de ani tânjeşte după imaginea creată de rolurile peliculelor care i-au adus faimă şi glorie. A câştigat campionatul URSS la lupte corp la corp, a fost vicecampion european la pancration, campion al Chişinăului la box, vicecampion mondial la kickboxing, dublu campion european la lupte libere. A excelat în boxul thailandez, fiind încă deţinătorul titlului mondial la MUAY THAI.

„De mic am fost pasionat de sport. Am jucat tenis de masă, fotbal. Participam la trântă, la diferite competiţii din sat luam berbecul de coarne. După şcoala medie am plecat în oraşul Bălţi, la ŞPT 32 (acum 46) şi am început antrenamentele la judo, antrenor fiindu-mi Ghenadie Meleşcheevici. Şi deja în 1984-1986 eram campion al Republicii Moldova", i-a povestit Șoltoianu Stellei Enachii, autoarei unui blog.


Familia îi echilibrează viaţa

După armată se stabileşte cu traiul în Rusia, unde se şi căsătoreşte tot cu o sportivă. „Tu vei fi soţia mea!" i-a zis Irinei într-o rusă stâlcită încă din prima zi când s-au cunoscut. Ion Şoltoianu susţine şi acum că îşi iubeşte şi îşi preţuieşte soţia şi că alte femei nu-l interesează. „Sunt foarte norocos să am o căsnicie aşa de reuşită şi nu ştiu să o explic. Cert e ca familia îmi echilibrează cel mai bine viaţa". Este tatăl a doi copii - o fiică de 17 ani, Larisa şi fiul de 14 ani, Andrei. Băiatul este student la Academia Sportivă din Germania, practică tenisul de câmp.

Până în anii `90 a luptat pentru Rusia

Timp de opt ani a fost şeful la clubul Dinamo din Rusia, mai anunță pe blog Stella Enachii. A luptat pentru această ţară şi în 1990 devine campionul URSS în luptele corp la corp. Apoi pleacă în Thailanda, la Bangkok. Aici a învăţat MUAY THAI (numit şi box thailandez), după care revine în Republica Moldova şi îşi începe luptele pentru ţara lui. În scurt timp devine campion al Europei cu luptele corp la corp, kickboxing şi devine Preşedintele Federaţiei „Pancration".

Mulţi sportivi îşi sfârşesc cariera la 35 de ani şi se mulţumesc doar cu un post de antrenor. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre Ion Şoltoianu. Și-a propus să deschidă anul acesta Academia Sportivă "Şoltoianu" şi să antreneze grupe de sportive tineri, dar nu dă cu piciorul şansei de a urca noi trepte ale consacrării.

Crede în Dumnezeu

Ion Șoltoianu este pasionat și de muzică. El a lansat câteva albume, inclusiv şapte melodii cu muzică şi versuri proprii. Cântecul cel mai de preţ este „Я верю в Бога и в семью" (Cred în Dumnezeu şi în familie). Susţine că datorită credinţei în Dumnezeu a reuşit în viaţă. Mai întâi de toate spune „Tatăl Nostru" şi apoi urcă în ring şi ascultă de sfaturile antrenorului și finului său Ion Gheorghiu.


O stradă ce-i poartă numele

După ce în august 2007 a devenit campion mondial, autorităţile satului Ineşti, raionul Teleneşti, în care s-a născut Şoltoianu, au hotărât să-i dedice acestuia strada centrală din sat. Astfel, la 5 octombrie 2007, când boxerul a împlinit 40 de ani, strada din centrul Ineştiului a devenit oficial strada Şoltoianu. Campionul se mândreşte cu acest cadou, despre care spune că este cel mai mare şi mai preţios dintre toate care i-au fost făcute vreodată, se mai spune pe blogul Stellei Enachi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările