Basarabia: Moldovenii care au cucerit satul nemţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DESTIN O sută de familii de moldoveni trăiesc de peste 70 de ani în satul Marienfeld, o localitate din Sudul Moldovei care a fost fondată de colonişti nemţi, veniţi aici în urmă cu un veac. După repatrierea forţată a nemţilor, în 1940, băştinaşii s-au mutat în fostele gospodării germane, în case trainice, bine utilate

Case una şi una ridicate în stil german, beciuri trainice construite din cărămidă, fântâni la tot pasul, o biserică şi câteva sute de suflete. Aşa arăta în urmă cu 70 de ani satul Marienfield, o comunitate locuită doar de nemţi şi aflată în sudul Republicii Moldova. În 1940, cochetul sat din raionul Cimişlia a rămas pustiu. Toate cele o sută de familii care locuiau aici s-au întors în Germania, la ordinul lui Hitler şi Stalin. „Imediat după plecarea lor, sovieticii au întemeiat aici o gospodărie agricolă sătească. Primul pas spre rusificare a fost schimbarea numelui satului, din Marienfeld în Pervomaisk", a declarat Iurie Dubceac, sătean şi consilier local.

image

Beciul construit cu o sută de ani în urmă

A urmat aducerea moldovenilor în fostele case frumoase ale nemţilor. Pentru toţi, Marienfeld a fost ca o mană cerească. „Nemţii ne-au lăsat moşternire un sat îngrijit. Bunicii noştri s-au mutat în gospodării în care aveau tot ce le trebuia, de la case, animale, mobilier şi chiar unelte agricole", a povestit şi Maria Dubceac, săteancă.  „Raiul" german s-a pierdut însă în timp. Odată cu trecerea anilor, noii locuitori şi-au ridicat treptat alte case. Acum, aproape niciun lucru nu lasă de înţeles că aici au locuit odată nemţii.

Cum s-a schimbat peisajul

Doar vechile beciuri, fântânile, o casă aproape prăbuşită şi o biserică transformată de moldoveni în club mai fac parte din tabloul „pictat" de foştii colonişti. În rest, uliţele neasfaltate şi pline de noroi, gospodăriile sărăcăcioase, crâşma plină de săteni au înlocuit fostul peisaj nemţesc. „Mai sunt în viaţă doar copiii sau nepoţii moldovenilor care le-au luat locul nemţilor. Printre ultimii supravieţuitori a fost o bătrână pe care toţi o numeau baba Niusea şi care în tinereţe lucra cu ziua la o familie de colonişti", a spus Mihai Moldovanu, localnic.

image

Singura casă din Marienfeld rămasă de pe timpurile coloniştilor germani abia stă să nu se prăbuşească.

În '90, fiica stăpânilor pentru care muncea baba Niusea s-a întors în sat. „Cele două fuseseră prietene în copilărie şi, după 50 de ani, s-au recunoscut", a spus Iurie Dubceac. ;

Nemţii s-au întors în sat

Timp de 48 de ani, nemţii n-au putut să revină în Marienfeld, locul în care s-au născut. Abia în 1988 în sat a apărut o familie germană care a locuit aici, Emil Weippert şi soţia sa.

image

Coloniştii nemţi, la muncă pe câmpurile Moldovei

Anton Moldovanu, localnic, i-a recunoscut pe loc şi i-a invitat la el în casă. Mihai, feciorul lui Anton Moldovanu, povesteşte că la acea vreme, nu aveau dreptul să comunice cu nemţii din cauza regimului comunist.

Congresul nemţilor

„Câţiva ani n-am mai avut nicio veste de la cei doi. Abia în 1992, pe adresa tatei, a venit o scrisoare de la familia Weippert. Îi mulţumeau tatălui meu  pentru ospitalitate şi-l invitau să facă o vizită în Germania. Tata nu mai era în viaţă. Le-am răspuns eu", ne-a împărtăşit amintirile Mihai Moldovanu, în vârstă de 50 de ani. Din 1992, în fiecare an, în Marienfeld vin nemţi de origine basarabeană.

image

Băştinaşii cinstesc memoria nemţilor decedaţi în Marienfeld

Aceştia, împreună, cu oamenii din sat, au ridicat la cimitir un monument în memoria celor decedaţi. Periodic, nemţii le trimit sătenilor ajutoare şi-i invită în Germania. O dată pe an este organizat în sat „Congresul nemţilor cu origini basarabene" la care particiăpă şi moldoveni. ;

Ex-preşedinte al Germaniei cu origini la noi

Toamna trecută, în Marienfeld a venit Artur Schaible, neamţ cu origini basarabene. Bărbatul a dorit să vadă în ce condiţii a lucrat pe câmpurile din acest sat tatăl său. Actualii locuitori i-au pus la dispoziţie un teren agricol. Artur Schaible, îmbrăcat în straiele unui ţăran moldovean, la fel cum umbla tatăl său în urmă cu zecid e ani,  a arat pământul şi a semănat grâu cu mâna. Neamţul a spus că va reveni în Marienfeld în această primăvară ca să strângă roada. Origini basarabene are şi Horst Köhler, ex-președintele Germaniei. Părinţii săi, Eduard Köhler şi Elisabeth Köhler, au locuit iniţial în nordul Basarabiei. În 1940, după ce regiunea a fost luată de sovietici, locuitorii de origine germană ai satului au părăsit localitatea. După aceasta, familia Köhler a locuit doi ani într-un lagăr de refugiaţi, iar apoi s-a stabilit în satul Skierbieszów, în apropiere de Lublin, Polonia.

image

În total, în 1940, 80 de mii de nemţi au plecat din Basarabia în Germania.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite