Analist rus: ”Republica Moldova nu va avea parte de stabilitate politică în viitorul apropiat”

Analist rus: ”Republica Moldova nu va avea parte de stabilitate politică în viitorul apropiat”

Fiodor Lukianov, analist rus

„Republica Moldova nu va avea parte de stabilitate politică în viitorul apropiat", susţine analistul rus Fiodor Lukianov, redactor şef al publicaţiei "Rusia în politica globală" într-un interviu pentru agenţia rusă RIA Novosti.

Ştiri pe aceeaşi temă


Lukianov susţine că, „Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) îşi va majora numărul de reprezentanţi în Parlament, deoarece schimbarea de generaţii politice are loc peste tot, şi, în mod firesc, comuniştii nu totdeauna se potrivesc cu orientarea ideologică a generaţiei actuale". Pe de altă parte, analistul consideră că la ora actuală în Moldova nu există o forţă politică care să substituie Partidul Comuniştilor.

„AIE este o coaliţie pestriţă, dar în interiorul acesteia putem constata contradicţii majore. Chiar dacă aceasta va beneficia de o majoritate parlamentară, nu există nici o garanţie că alianţa nu se va rupe", susţine Fidor Lukianov. Analistul apreciază că dacă până acum comuniştii au refuzat să facă alianţe cu vreun partid, acum situaţia s-a schimbat. „Posibilitatea de coaliţie cu participarea comuniştilor, în opinia mea, este posibilă, dacă nu imediat după alegeri, apoi în faza următoare, fapt care va permite evitarea repetării la nesfârşit a alegerilor.".

Mihai Ghimpu, indezirabil pentru Kremlin

Fiodor Lukianov afirmă că repetarea evenimentelor de la 7 aprilie 2009 e puţin probabilă. Şi aceasta pentru că Europa are problemele sale, iar Rusia nu este interesată în astfel de scenarii. Potrivit analistului nici o forţă din exterior nu şi-a propus să influenţeze rezultatul alegerilor.

Cât despre persoana viitorului preşedinte al Moldovei, pe care şi l-ar dori Rusia, Fiodor Lukianov spune că este evident că acesta nu este Mihai Ghimpu. „Pentru Rusia, există doar o singură persoană incomodă cu care dialogul este imposibil - Mihai Ghimpu. Acesta este o reîncarnare a lui Iuşcenko, fostul preşedinte al Ucrainei. Ghimpu crede sincer şi profund, aşa precum credea şi Iuşcenko, că Moldova cu cât este mai departe de Rusia, cu atât e mai bine".

Potrivit lui Lukianov cei mai agreaţi candidaţi de către Federaţia Rusă la funcţia supremă în stat sunt preşedintele PDM, Marian Lupu, şi preşedintele AMN Serafim Urechean.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările