Zece cetăţeni ai Republicii Moldova vor primi Premiul Naţional

Zece cetăţeni ai Republicii Moldova vor primi Premiul Naţional

Vlad Filat, Premierul Republicii Moldova

Premiul Naţional, în valoare de 100 de mii de lei, va fi decernat şi în acest an de Ziua Independenţei, la zece cetăţeni ai Republicii Moldova care au obţinut realizări remarcabile în ştiinţă, tehnologii, cultură, arta şi sport.

Guvernul a instituit Comisia pentru decernarea Premiului Naţional şi a aprobat Regulamentul privind selectarea candidaţilor. Comisia, condusă de premierul Vlad Filat, este alcătuită din reprezentanţi ai Guvernului, uniunilor de creaţie, mediului academic şi ai societăţii civile, anunță Info-Prim Neo.

Înaintarea candidaţilor se va face de către ministerele de resort, Academia de Ştiinţe, universităţi, uniunile de creaţie, federaţiile de sport şi laureaţii Premiului Naţional şi Premiului de Stat. La concurs vor fi admiţi candidaţii ale căror dosare vor fi susţinute de 50% plus un membru al comisiei. Procedura de vot pentru decernarea Premiului Naţional va fi secretă. În cazul în care numărul candidaţilor selectaţi va depăşi numărul premiilor stabilite, se va organiza turul doi de votare. Membrii Comisiei nu pot participa la concurs.

Premiile vor fi înmânate pe 27 august. Sumele pentru premii sunt alocate din Fondul de rezervă al Guvernului. Premiul Naţional a fost a decernat în premieră în 2011, cu ocazia aniversării a 20-a a independenţei Republicii Moldova. Laureaţi au devenit Gheorghe Ghidirim (medicină), Ion Dediu (ecologie), Svetlana Cojocaru (matematică), Vasile Botnaru (agricultură), Isai Cârmu (artist plastic), interpreta de operă Maria Bieşu, poeţii Dumitru Matcovschi şi Nicolae Dabija şi sportivul Tudor Casapu.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările