Votul pe Internet se va regăsi în noul Cod Electoral al R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Telefon laptop calculator internet smartphone FOTO Shutterstock

Moldovenii care nu vor putea ajunge la secţiile de votare în ziua alegerilor vor avea o alternativă – să voteze prin internet. Un capitol cu privire la sistemul de vot prin internet: e-votare urmează să se regăsească în noul Cod Electoral. Propunerile de modificare a legislaţiei electorale au fost prezentate de către Comisia Electorală Centrală, transmite IPN.

Alexandru Musteaţa, membru CEC, a declarat că au fost analizate două opţiuni pentru a asigura votul la distanţă. Şi anume, votul prin corespondenţă şi votarea prin internet cu utilizarea unor mijloace de identificare electronică, utilizând o platformă web. La elaborarea celui de al doilea concept a lucrat un grup interinstituţional. Ca şi votul tradiţional pe hârtie, e-votare va presupune doi paşi: identificarea şi exprimarea opţiunii de vot.

Votul pe internet nu înlocuieşte votul tradiţional, ci reprezintă o alternativă pentru alegător. Alegătorul va putea să aleagă să meargă la secţia de votare sau să voteze online. Votul prin internet ar putea fi şi anticipat. În opinia experţilor, alegerile prin internet trebuie să se desfăşoare câteva zile la rând, mai devreme de ziua alegerilor tradiţionale. De exemplu, de luni până joi, înainte de ziua alegerilor, care de regulă este duminică. În condiţiile unui vot multiplu, ultimul vot va fi cel valabil. Alexandru Musteaţa a precizat că votarea pe parcursul mai multor zile oferă o securitate în cazul în care cetăţeanul este constrâns, de exemplu, de cineva care îi influenţează opţiunea de vot. Şi chiar dacă a fost constrâns, alegătorul poate merge acasă şi îşi poate schimba votul.

Membrul CEC a menţionat că o îngrijorare ţine de securitatea cibernetică a sistemului, mai ales că în contextul războiului din Ucraina au fost atacuri cibernetice în mai multe state, inclusiv în Republica Moldova. Însă, securitatea cibernetică nu ţine de responsabilitatea Comisiei Electorale, ci a altor instituţii de stat. „Implementarea sistemului de vot prin internet trebuie să se facă în paralel cu fortificarea securităţii cibernetice, astfel încât acest sistem să fie bine protejat, iar cetăţeanul să fie sigur că votul dat de el rămâne neschimbat şi este cuantificat până la urmă”, a mai spus Alexandru Musteaţa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite