Vot final în Parlamentul R. Moldova pentru anularea secretului offshore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul R. Moldova
Parlamentul R. Moldova

Secretul offshore urmează să fie anulat pentru a asigura o transparenţă maximă în activitatea companiilor din Republica Moldova. O iniţiativă legislativă în acest sens a fost aprobată joi, 28 octombrie, în lectură finală, cu votul a 74 de deputaţi, transmite IPN.

Proiectul conţine modificări la Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice şi a întreprinzătorilor individuali. Principalele prevederi ale documentului se referă la obligativitatea Agenţiei Servicii Publice de a asigura vizualizarea publică a informaţiei din Registrul de stat cu privire la beneficiarii efectivi în resursele şi platformele existente de publicare a datelor deschise despre companii.

Astfel, va fi publicată lista beneficiarilor efectivi ai tuturor companiilor cu fondatori în jurisdicţii care nu asigură transparenţa. Accesul cetăţenilor la informaţia din Registrul de stat cu privire la beneficiarii efectivi va fi asigurată de ASP. Aceasta va putea fi accesată pe toate platformele existente de publicare a datelor deschise despre companii.

Autorii susţin că această iniţiativă va contribui la prevenirea corupţiei şi a evaziunii fiscale, prin promovarea transparenţei în societate, dar şi asigurarea şi garantarea deplină a dreptului constituţional al cetăţenilor la informaţia de interes public.

Potrivit datelor prezentate de autorii proiectului, în perioada anilor 2017-2021, în Republica Moldova au intrat 12 640 917 039,56 de lei din jurisdicţii cu risc sporit, iar înapoi către jurisdicţii cu risc sporit au fost transferaţi 198 569 492,43 de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite