Vlad Plahotniuc este cercetat penal în România pentru utilizarea identităţii false, dezvăluită de „Adevărul“ Moldova. Politicianul: „E o manipulare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Plahotniuc-Ulinici a ajuns în colimatorul autorităţilor din România Foto: Adevărul
Vlad Plahotniuc-Ulinici a ajuns în colimatorul autorităţilor din România Foto: Adevărul

Fostul prim-vicepreşedinte al Parlamentului şi totodată unul dintre cei mai controversaţi politicieni din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc, este cercetat penal în România, la trei ani după ce dubla sa identitate Plahotniuc-Ulinici a fost dezvăluită în paginile ziarului „Adevărul“ Moldova.

UPDATE, ora 17.04:  Într-un comunicat difuzat de Partidul Democrat, Vlad Plahotniuc susţine că e vorba despre o „campanie de manipulare“. Politicianul afirmă că autorităţile române au făcut verificări la solicitarea directorului trustului Jurnal, Val Butnaru, şi că are documente din România ce ar proba faptul că se află în legalitate în ceea ce priveşte cetăţenia sa, însă fără a le prezenta. „Se forţează în mod manipulator ideea că aş avea un dosar penal în România, când de fapt este un răspuns al autorităţilor române la sesizarea lui Val Butnaru, un răspuns că vor fi verificate elementele sesizate de el, nu că ar exista în acest moment vreun rezultat al acestor verificări“, se arată în declaraţia de presă.

Autorităţile din România au deschis ancheta penală pe numele lui Vlad Plahotniuc, pentru utilizarea unei identităţi false, anunţă Jurnal.md. Acţiunea survine după ce între noiembrie 2009 şi mai 2011, fostul prim-vicepreşedinte al Parlamentului şi totodată unul dintre liderii Partidului Democrat a utilizat în Moldova numele său real, iar peste Prut s-a folosit de numele Vlad Ulinici şi Vladimir Ulinici. Dacă va fi găsit vinovat de autorităţile române, Plahotniuc riscă să stea până la 3 ani în puşcărie. 

Potrivit organelor de urmărire penală din cadrul Parchetului de la Buftea, dosarul lui Vladimir Plahotniuc a ajuns deja la Secţia de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie.

Dubla identitate a lui Plahotniuc a ieşit la suprafaţă după ce, în urmă cu trei ani, reporterii „Adevărul” au dezvăluit faptul că pe 7 august 2009, oligarhul le-a cerut autorităţilor Române să-i schimbe numele, din Vladimir Plahotniuc în Vladimir Ulinici. Ulinici este, de altfel, numele de fată al mamei lui Vladimir Plahotniuc. Datele personale ale politicianului coincid întocmai cu cele ale cetăţeanului român Ulinici, de la data şi locul naşterii până la numele copiilor săi. Ca reşedinţă în România, Plahotniuc a indicat o casă aflată în cartierul rezidenţial Pipera din Voluntari, lângă Bucureşti.

În data de 2 iunie 2010, Plahotniuc a solicitat din nou statului român o schimbare de identitate, din Vladimir în Vlad Ulinici. Din acest moment, politicianul apare în Republica Moldova ca cetăţean al acestei ţări, cu numele Vladimir Plahotniuc. În acelaşi timp, contrar legislaţiei, aceeaşi persoană poartă numele Vlad Ulinici, sub care are acte de cetăţean român în dreapta Prutului. În acelaşi an, dar pe data de 10 august, soţia demnitarului, Oxana Childescu, a cerut în România să-i fie schimbat numele de familie tot în Ulinici. Şi asta chiar dacă, cu un an înainte, la 30 iunie 2009, soţii Plahotniuc au intentat acţiune de divorţ în Moldova. 

Între 2007 şi 2012 Vlad Plahotniuc a fost urmărit de Interpol fiindcă ar fi avut legături cu gruparea criminală Solntsevskaya. 

Vladimir Plahotniuc, oligarh şi al treilea om în stat, are dublă identitate: una în Moldova, una în România

Vladimir Plahotniuc, cunoscut şi ca „omul-fantomă" datorită apariţiei bruşte în viaţa publică, are nu doar dublă cetăţenie, română şi moldovenească, ci şi două identităţi, conform Monitorului Oficial al României.

Click aici să vezi documentul obţinut de Jurnal.md, care atestă ancheta penală în care Vlad Plahotniuc este vizat, peste Prut.

Blocul de milioane al clanului Plahotniuc

În ultimii ani, de când a intrat în politică, Vladimir Plahotniuc şi-a adunat rudele apropiate într-un bloc din centrul Chişinăului. Familia  deţine în prezent aproape jumătate de clădire.

Unul dintre cei mai bogaţi şi controversaţi oameni de afaceri, deputat şi fost prim-vicepreşedinte al Parlamentului, stă la bloc. Nu pare să fie deranjat de acest lucru, pentru că locuieşte în una dintre cele mai păzite clădiri din Chişinău, într-un apartament ce e mai mare decât multe dintre vilele de lux din Capitală.

GALERIE FOTO Operaţiunea „insule de basm“ pentru Vlad Plahotniuc

Două insule de pe lacul din Parcul „La izvor" din Chişinău ar putea ajunge în proprietatea companiei Finpar Invest, care ar fi controlată de prim-vicepreşedintele Parlamentului. Oficial acesta este acţionar doar la compania Prime Management.

Celebru în epoca sovietică, restaurantul „La Izvor" din parcul cu acelaşi nume din capitala Republicii Moldova arată acum ca o ruină. Amplasat pe malul lacului Sculeni într-o zonă liniştită şi plină de verdeaţă, acesta este departe de a fi o atracţie pentru clienţi.

„Extraterestru“, „fantoma“ cu dublă identitate sau Abramovici de Moldova. Cine este Vlad Plahotniuc

Milionar controversat, raider, proprietar de bănci, mogul de presă, oligarh, păpuşar sunt doar câteva dintre etichetele acordate lui Vlad Plahotniuc în ultimii ani.

Se zice că ar fi unul dintre cei mai bogaţi oameni din Republica Moldova, iar despre averea lui circulă multe legende, inclusiv că aceasta s-ar situa între 300 de milioane şi un miliard de dolari. O estimare în stilul Forbes nu a fost însă efectuată niciodată.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite