Viitorul guvern pro-european are în faţă mai multe provocări. Reforma justiţiei devine „călcâiul lui Ahile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii consideră că viitorul guvern pro-european va moşteni „călcâiul lui Ahile” de la Executivul precedent. Pe lângă datoria morală şi socială restantă faţă de cetăţenii din Republica Moldova, este vorba despre reforma justiţiei.

Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal au convenit ieri asupra creării majorităţii parlamentare pro-europene. Decizia a fost luată în urma unei întrevederi care a avut loc între preşedinţii celor trei formaţiuni. Potrivit comunicatelor de presă ale PLDM, PD şi PL, s-a decis formarea grupului de lucru pentru elaborarea programului de guvernare, bazat pe obiectivul continuării şi accelerării cursului de integrare europeană şi de modernizare al Republicii Moldova.

PR extern şi abuz de limbaj electoral

Aurelia Peru, conferenţiar universitar şi expert în marketingul politic, a precizat că, în contextul actual al noii majorităţi parlamentare pro-europene, au fost create grupurile de experţi ale celor trei partide care vor începe elaborarea programului de guvernare pentru următorii patru ani, dar nu se specifică deloc cine vor fi aceşti experţi şi din ce zonă vor proveni aceştia - societatea civilă, partide etc. Expertul a subliniat că prin sintagma „programul de guvernare, bazat pe obiectivul continuării şi accelerării cursului de integrare europeană şi de modernizare a Republicii Moldova”, se face abuz de limbaj electoral. În opinia sa, integrarea europeană sună bine, dar nu spune nimic cetăţenilor din Republica Moldova, prin urmare, acest tip de mesaje generaliste ar trebui dublat de obiective concrete privind dezvoltarea localităţilor, dezvoltarea rurală sau prioritizarea agriculturii şi infrastructurii. Campania electorală s-a axat foarte mult pe PR-ul extern care a cizelat la nivel de imagine partidele pro-europene, neglijând PR-ul pe plan intern. „PR-ul intern a fost neglijat, de aceea este nevoie de o comunicare eficientă şi eficace între membrii viitoarei guvernări pentru a-şi armoniza relaţiile între ei şi pentru a-şi creşte gradul de credibilitate în faţa electoratului pe termen mediu şi lung”, a explicat Peru.

Viitorul guvern, o ofertă politică reală

Ea a subliniat că electoratul nu are nevoie de o contuzie electorală, ci de oferte concrete din partea politicienilor. „Discursul pro-european este steril, deoarece oamenii nu ştiu ce înseamnă Uniunea Europeană. Sintagmele care sună frumos, dar nu spun nimic nu ajută electoratul să înteleagă. Important este ca peste patru ani actorii politici să vină şi să spună concret ce au făcut, să vină cu o agendă realistă şi oameni nu vor mai fi manipulaţi de concerte. Să nu uităm şi de reforma justiţiei care este „călcâiul lui Ahile” în Republcia Moldova”, a explicat expertul. Aurelia Peru consideră că întrebările de genul „Cine vor fi experţii care vor întocmi programul de guvernare?”, „Cum vor comunica politicienii de la guvernare între ei?” sau „Cât de realistă va fi agenda lor peste 4 ani?” sunt importante pentru reflecţia politicienilor înainte de a forma Guvernul. Ea a subliniat că viitoarea guvernare pro-europeană trebuie să iasă din gândirea matematică electorală de genul „Eu am mai multe procente - eu vreau mai multe funcţii” şi să promoveze în rândul guvernării meritocraţia, oamenii bine pregătiţi, indiferent din ce partid provin. 

Guvern mixt politico-tehnocratic

Expertul politic Roman Mihăeş a precizat că partidele parlamentare care vor forma viitorul guvern pro-european trebuie să înveţe din greşelile din trecut. În opinia sa, guvernele trecute au rămas cu două carenţe - lupta împotriva corupţiei şi reforma justiţiei. Reforma justiţiei înseamnă atât o reformă a Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), care implică trecerea acestei instituţii din autoritatea Executivului în autoritatea Legilativului, cât şi o reformă a Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), care ar trebui formată din experţi numiţi prin concurs, nu de partide politice. Acesta a menţionat că fiecare partid în parte are doi sau trei oameni cu experienţă de guvernare care pot alcătui programul de guvernare, dar nu exclude ca partidele pro-europene să numească experţi în care au încredere. În opinia sa, viitorul Guvern ar trebui să se realizeze până la sfârşitul acestui an, astfel Republica Moldova va putea beneficia de stabilitate politică în anul 2015. Mihăeş consideră că un Guvern mixt politico-tehnocratic care să genereze o credibilitate cât mai largă la nivel naţional este soluţia cea mai bună la momentul actual. Transparenţa viitoarelor privatizări va trebui să fie maximă, pentru a atrage investitori strategici stabili în Republica Moldova şi pentru a credibiliza guvernarea.

Integritate şi calitate pentru viitorul Guvern

Sociologul Arcadie Barbăroşie a explicat că politicienii pro-europeni ar trebui să se gândească la calitatea şi integritatea membrilor Guvernului, înainte de a decide să facă propriu-zis lista Cabinetului de miniştri. În opinia sa, lumea vrea o schimbare în Republcia Moldova care să fie generată de noi reforme şi de finalizarea reformelor începute. În aceeaşi masură, controlul politic asupra instituţiilor pentru combaterea corupţiei trebuie să înceteze, astfel încât reforma justiţiei să se realizeze. Sociologul a subliniat că viitorul program de guvernare trebuie să dezvolte vechiul program de guvernare, astfel încât să conţină indicatori reali ai situaţiei economico-sociale din Republica Moldova şi o agendă clară care să ofere o imagine cât mai concretă cetăţenilor despre rezultatele guvernării. Barbăroşie a precizat că viitorul Guvern ar fi bine să colaboreze cu societatea civilă pentru a ajunge la un consens decizional, în ceea ce priveşte transparenţa finanţării campaniilor, descentralizarea fiscală sau reforma educaţiei. Acesta a subliniat că ar fi bine ca Republica Moldova să aibă un Guvern format înainte de ianuarie, dar nu consideră acest lucru posibil, deoarece negocierile pentru funcţia de premier nu vor fi simple şi, cel mai probabil, se vor prelungi.

100 de zile pentru viitoarea guvernare

Reprezentanţii societăţii civile au anunţat că negocierile privind formarea noii coaliţii de guvernare pro-europene trebuie să fie făcute publice. În opinia lor, din cadrul negocierilor  ar trebui excluse funcţiile care, prin specificul lor, nu presupun loialitate politică.  Funcţiile trebuie să fie ocupate de specialişti numiţi conform principiilor de profesionalism, merit şi egalitate de gen, spun aceştia.

Noua coaliţie trebuie să îşi asume priorităţile din programul de guvernare precedent şi altele noi pentru asigurarea parcursului european, intensificarea eforturilor pentru implementarea reformelor iniţiate şi, în special, reforma justiţiei. Reprezentanţii societăţii civile au anunţat că vor monitoriza cu atenţie derularea procesului de negocieri şi implementarea programului de guvernare şi vor reacţiona pe măsură la orice abatere care va apărea în procesul de implementare a reformelor. Societatea civilă va monitoriza atent primele 100 de zile ale noului Guvern.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite