VIDEO Unioniştii cer anularea interdicţiei de intrare în Moldova a lui George Simion. Reacţia Biroului migraţie şi azil

VIDEO Unioniştii cer anularea interdicţiei de intrare în Moldova a lui George Simion. Reacţia Biroului migraţie şi azil

Un grup de unionişti au organizat un flashmob luni, 15 iulie, în faţa Ministerului de Interne de la Chişinău, unde au cerut scoaterea interdicţiei aplicate lui George Simion de a intra în Republica Moldova. Biroul migraţie şi azil al MAI a comunicat că doar instanţa de judecată poate anula interdicţia, iar dosarul se află în acest moment pe rol la Judecătoria Chişinău, sediul Râşcani.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei „UNIREA-ODIP”, Vlad Bileţchi, decizia din 2018 a Biroului de Migraţie şi Azil este abuzivă şi ilegală, întrucât îngrădeşte drepturile fundamentale ale omului, se arată într-un comunicat de presă.
 
Unioniştii au solicitat noii conduceri a MAI „să stopeze aceste abuzuri şi să anuleze interdicţia”.  
 
„Considerăm această interdicţie neîntemeiată, ilegală şi de natură să restrângă drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi dreptul la libera circulaţie în Republica Moldova. În 2018, am fost martorul reţinerii lui George Simion. A fost interzis în Republica Moldova fără a exista un motiv argumentat şi concret”, a declarat Vlad Bileţchi.
 
Reacţia Biroului migraţie şi azil al MAI

„Simion George-Nicolae, prin Decizia BMA al MAI la 01.10.2018, a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de 5 ani, în baza demersului structurii responsabile de securitatea statului.

Menţionăm că în corespundere cu lit. h) alin. (1) art. 10  din Legea 753/1999, demersurile structurii  responsabile de securitatea statului sunt executorii pentru autorităţile publice, inclusiv pentru MAI.

Decizia privind declararea cetăţeanului străin drept persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova în speţă poate fi anulată doar de către instanţa de judecată.

Decizia şi căile de atac ale acesteia au fost aduse la cunoştinţă dlui Simion George-Nicolae, care, la 19.10.2018, şi-a realizat dreptul de sesizare a instanţei prin intermediul avocatului său.

În prezent cererea de chemare în judecată cu privire la anularea deciziei în privinţa dlui Simion George-Nicolae, declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova, se află pe rol la Judecătoria Chişinău, sediul  Rîşcani”.
 
George Simion a fost reţinut în data de 1 octombrie 2018 de angajaţii Biroului pentru Migraţie şi Azil al Republicii Moldova, în timp ce se pregătea sa plece în România. Unionistul a fost anunţat că a primit interdicţie de intrare pe teritoriul Republicii Moldova pe termen de 5 ani. 
 
Amintim că în cadrul întrevederii cu premierul Viorica Dăncilă, de la Bucureşti, Maia Sandu a afirmat că interdicţia de a intra în Republica Moldova primită de George Simion a fost una ilegală, iar consecinţele ei trebuie să fie anulate. 
 

George Simion a fost reţinut şi expulzat din Republica Moldova pe 1 octombrie 2018, aproape de miezul nopţii, în timp ce se îndrepta spre România. Activistul primit şi interdicţie de intrare în Republica Moldova pentru cinci ani.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: