VIDEO Svetlana Tihanovskaia anunţă că este gata să devină liderul naţional al Belarusului

VIDEO Svetlana Tihanovskaia anunţă că este gata să devină liderul naţional al Belarusului

Fosta candidată a opoziţiei la prezidenţialele din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania de teama de a nu fi arestată după alegerile din 9 august, a înregistrat un nou mesaj video în care susţine că este gata să-şi asume rolul de lider naţional al Belarusului „pentru ca ţara să se liniştească şi să intre într-un ritm normal”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit ei, rolul de lider naţional îi va permite să-i elibereze pe toţi deţinuţii politici, despre care Aleksandr Lukaşenko, dar şi unii experţi susţin că sunt finanţaţi de Kremlin.

De asemenea, ea spune că din această postură va putea modifica legislaţia din Belarus în vederea organizării alegerilor prezidenţiale noi care să fie libere şi corecte, şi care să fie recunoscute de toată comunitatea internaţională.

Tihanovskaia a menţionat că e timpul de pus capăt „violenţei şi corupţiei” şi de început reformele care ar aduce siguranţă şi bunăstare cetăţenilor. Opozanta a mai spus că toată lumea se uită acum la protestatari „cu mândrie” şi este gata să sprijine atât ţara, cât şi pe fiecare cetăţean al Belarusului.

Duminică după-amiază a avut loc în Belarus cea mai mare demonstraţie din istoria postsovietică a ţării, sute de mii de persoane adunându-se în Mink precum şi alte oraşe pentru a manifesta împotriva lui Aleksandr Lukaşenko. Presa din Belarus relatează însă cum zeci de persoane care au participat la protest au început să fie arestate şi băgate în dubiţe neînmatriculate.

Amintim că, înainte să se refugieze în Lituania, Tihanovskaia a fost forţată să înregistreze un mesaj video, în biroul şefei CEC, unde a chemat oamenii să nu mai iasă în stradă şi să nu mai admită confruntări cu forţele de ordine pentru a-şi proteja vieţile.

Totodată, Tihanovskaia a recunoscut rezultatul alegerilor, subliniind că poporul au făcut alegerea sa, deşi după alegeri ea a declarat că scrutinul a fost fraudat, iar numărătoarea paralelă ar arăta că ea a obţinut victoria cu un rezultat de 80%.

„Stimaţi cetăţeni ai Belarusului. Eu, Svetlana Tihanovskaia, vă mulţumesc pentru participarea în alegerile prezidenţiale. Poporul a făcut alegerea sa. Mă adresez către toţi cetăţenii care m-au sprijinit. Belaruşi! Vă chem la discernământ şi la respectarea legii. Eu nu vreau vărsări de sânge şi violenţă. Eu vă îndemn să nu vă opuneţi miliţiei şi să nu ieşiţi în Piaţă pentru a nu supune riscului vieţile voastre. Aveţi grijă de voi şi de cei apropiaţi”, a spus Tihanovskaia într-un mesaj video publicat pe Telegram.

Svetlana Tihanovskaia a mai publicat marţi, 11 august, un mesaj video, la scurt timp după ce a părăsit Belarusul. Ea a dat de înţeles că a decis să fie alături de copiii săi, care la fel au părăsit ţara din motive de securitate.

„Credeam că această campanie electorală m-a întărit mult şi că mi-a dat dat putere suficientă ca să le înfrunt pe toate. Însă, probabil, am rămas acea femeie slabă care eram la început. Am luat o decizie pentru mine, în mod independent, neinfluenţată de nimeni, ştiu că mulţi mă vor înţelege, mulţi mă vor judeca, dar să nu dea Domnul să fiţi în faţa alegerii în care m-am pomenit eu. Nicio pierdere umană nu merită ceea ce se întâmplă acum. Copiii sunt ceea ce avem mai preţios în viaţa noastră”, a afirmat Svetlana Tihanovskaia. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările