VIDEO Schemă de fabricare şi punere în circulaţie a cardurilor de plată false în Chişinău. Cinci persoane au fost reţinute

VIDEO Schemă de fabricare şi punere în circulaţie a cardurilor de plată false în Chişinău. Cinci persoane au fost reţinute

FOTO politia.md

Oamenii legii din Moldova au deconspirat o grupare specializată în fabricarea şi punerea în circulaţie a cardurilor şi a altor instrumente de plată false. Grupul de urmărire penală a documentat activitatea infracţională a suspecţilor, începând cu  anul 2017 până în prezent.

Ştiri pe aceeaşi temă

În urma măsurilor speciale de investigaţii, s-a stabilit că organizatorul grupării, un bărbat de 33 de ani, locuitor al municipiului Chişinău, îşi desfăşura activitatea infracţională într-un apartament din Capitală. 

Cu ajutorul unui utilaj sofisticat de ultimă generaţie, suspectul clona cardurile bancare, inclusiv PIN-codurile şi prin diferite modalităţi ilegale primea din afara ţării, preponderent ţările UE, informaţie de pe cardurile persoanelor fizice care deţin conturi bancare cu mijloace băneşti de proporţii. Ulterior, informaţia era imprimată sau stocată pe alte benzi (clonuri), iar prin diferite scheme frauduloase sustrăgeau bani de pe conturile persoanelor terţe.

În activitatea dată, ultimul a atras şi alte persoane, repartizând roluri pentru fiecare în parte.

Ca urmare, la începutul lunii octombrie 2018, ofiţerii din grupul de urmărire penală au descins la domiciliile suspecţilor şi locaţiile identificate care le-ar fi folosit în activitatea criminală, fiind efectuate 25 percheziţii.

În rezultatul acţiunilor demarate a fost depistat apartamentul în care era instalat  utilaj special care permite copierea datelor de pe cardurile bancare, utilaj întrebuinţat la confecţionarea cardurilor bancare false, skimmere, alte mijloace tehnice confecţionate artizanal în scopul extragerii datelor de pe cardurile bancare. Totodată, în cadrul percheziţiilor, au fost depistate şi ridicate sume de bani, de peste 23.000 euro, 950 dolari SUA şi 13.000 lei.  

Au fost reţinute 5 persoane, inclusiv organizatorul. Acestora le-a fost aplicată măsura preventivă, sub formă de arest pe un termen de 30 zile.

În vederea recuperării prejudiciului cauzat prin infracţiune, au fost ridicate mijloace de transport ale figuranţilor, obţinute pe cale infracţională şi folosite la săvârşirea faptelor ilegale.

La moment, se efectuează acţiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigaţii în vederea stabilirii tuturor persoanelor vinovate în comiterea infracţiunii date, precum şi stabilirea persoanelor din comunitatea europeană complici la infracţiunea dată.

Dacă se va dovedi vinovăţia suspecţilor, aceştia riscă pedeapsă cu închisoare de la 4 la 8 ani.

citeste totul despre: