VIDEO Prejudicii de 400 milioane de lei, aduse de o grupare criminală din Moldova care îşi desfăşura activitatea în Germania şi Italia

VIDEO Prejudicii de 400 milioane de lei, aduse de o grupare criminală din Moldova care îşi desfăşura activitatea în Germania şi Italia

Oamenii legii din Republica Moldova au reţinut două persoane dintr-o grupare criminală din care fac parte în total 17 moldoveni. Indivizii sunt specializaţi în comiterea furturilor în proporţii deosebit de mari, îndeosebi a surselor băneşti, metalelor preţioase, pietrelor preţioase, obiectelor de artă, furturilor din automobile, dar şi comiterea atacurilor tâlhăreşti pe teritoriul UE.

Ştiri pe aceeaşi temă

S-a stabilit că o parte din bunuri sunt introduse prin contrabandă pe teritoriul Republicii Moldova, unde le realizau prin intermediul persoanelor de încredere.

Activitatea infracţională a grupării se extindea în mod special pe teritoriul Germaniei şi Italiei. Suspecţii utilizau pentru deplasare automobile de lux de model Mercedes, BMW, Porsche etc, iar majoritatea mijloacelor financiare dobândite pe cale criminală erau investite în imobile şi automobile de lux pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi anumite afaceri legate de prestarea serviciilor. 

În cadrul urmăririi penale, INI şi PCCOCS au desfăşurat o colaborare internaţională prin intermediul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională şi autorităţile de aplicare a legii din Hamburg, care efectuează investigaţii privind o serie de cazuri de efracţie în oraşul Hamburg şi în alte zone ale Germaniei, aceste infracţiuni fiind identificate în 2017 – 2018, deja ca fenomen. „Modus operandi” a acestora fiind unul specific şi anume accederea în locuinţe prin acoperiş.

La 5 decembrie curent, oamenii legii au desfăşurat o operaţiune specială, materializată prin 18 percheziţii la domiciliu şi reţinerea a două persoane – cetăţeni ai R. Moldova, cu anunţarea în căutare internaţională a altor coparticipanţi. De asemenea, în cadrul percheziţiilor au fost depistate şi ridicate, dispozitive de comunicare, arme, bani şi bunuri (obiecte de artă, bijuterii, monete cu valoare istorică) în sumă de aproximativ 6.000.000 lei, fiind aplicat sechestru pe bunuri în sumă de 10.000.000 lei.

Analiza datelor şi informaţiilor colectate de autorităţile germane constată săvârşirea a mai mult de 22 de sustrageri, suma prejudiciului material fiind estimată la aproximativ 400.000.000 lei.

Persoanele reţinute au fost puse sub învinuire de procurori, urmând a fi solicitată aplicarea măsurii preventive a arestului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: