VIDEO Mărturii cutremurătoare ale unei tinere de 19 ani, victimă a traficului de fiinţe umane. Patru bărbaţi din Moldova şi unul din România, reţinuţi de poliţişti

VIDEO Mărturii cutremurătoare ale unei tinere de 19 ani, victimă a traficului de fiinţe umane. Patru bărbaţi din Moldova şi unul din România, reţinuţi de poliţişti

Patru persoane din Republica Moldova şi un cetăţean al României, membrii unei grupări infracţionale cu vârste cuprinse între 21-43 de ani, au fost reţinuţi pentru trafic de fiinţe umane. Recent, cetăţeanul român şi-a ispăşit pedeapsa, fiind condamnat în România la şapte ani de închisoare pentru mai multe infracţiuni.

Bărbaţii au fost reţinuţi în urma unor informaţii operative parvenite la 18 aprilie 2019, la Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane al Inspectoratului Naţional de Investigaţii, precum că în luna martie 2019, aceştia au exploatat o tânără cu vârsta de 19 ani, domiciliată în mun. Chişinău, sub pretextul angajării la muncă într-un salon de frumuseţe din România, în calitate de manichiuristă.

Cum a fost exploatată tânăra de către suspecţi

Ulterior, suspecţii folosindu-se de poziţia de vulnerabilitate a victimei, la 14 martie 2019, au înlesnit transportarea tinerei în Austria, oraşul Viena, unde a fost adăpostită. Asta deşi, iniţial, tinerei i s-a promis un loc de muncă în România, la un salon de frumuseţe. 

Ajunşi pe teritoriul Austrei, victima a fost deposedată de paşaport şi impusă să presteze servicii sexuale cu mai mulţi bărbaţi, sub ameninţarea că, dacă va refuza, va fi bătută cu cruzime. Zilnic, tânăra deservea în jur de 3-4 bărbaţi, iar pentru serviciile prestate era achitată cu 100-150 euro, bani pe care era obligată să-i transmită traficanţilor.

La 17 aprilie 2019, din cauza unor probleme cu organele de drept, suspecţii împreună cu victima au părăsit teritoriul Austriei, revenind în Republica Moldova.

Astfel, suspecţii în complicitate cu alte persoane, în curs de identificare, au organizat transportarea victimei din mun. Chişinău în extravilanul satului Floreni, raionul Anenii Noi, cu un automobil de marca „Opel Vectra”. Unul dintre suspecţi, având cagulă pe cap a scos victima din automobil şi a ameninţat-o cu o armă, spunându-i că dacă va povesti despre cele întâmplate în Austria, va avea de suferit ea şi familia sa, ulterior victima fiind lăsată în câmp de către aceştia.

Graţie acţiunilor prompte a ofiţerilor Centrului pentru combaterea traficului de persoane de comun cu procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, ofiţerii Inspectoratului Naţional de Patrulare şi cei ai Inspectoratului General de Carabinieri, în seara zilei de 19 aprilie curent, în timp ce suspecţii se deplasau cu diferite unităţi de transport pe străzile din mun. Chişinău, au fost stopaţi şi reţinuţi, la moment fiind plasaţi în arest preventiv pentru 30 de zile.

Ce s-a depistat la percheziţii

În cadrul percheziţiilor corporale şi în automobilele suspecţilor, poliţiştii au depistat o armă de model „WALTHER”, o cagulă, mănuşi care au fost utilizate în acţiunile infracţionale. De asemenea, au fost depistate carduri bancare, acte şi două telefoane mobile dintre care unul aparţinând chiar victimei, buletinul de identitate cât şi paşaportul acesteia.

Pe acest fapt a fost pornită o cauză penală pentru trafic de fiinţe umane, iar dacă va fi dovedită vinovăţia făptaşilor, aceştia riscă închisoare de până la 15 ani.

Ce urmează să se întreprindă de către poliţie

În continuare, forţele de ordine urmează să întreprindă un şir de acţiuni de urmărire penală în cadrul cărora se va stabili implicarea fiecărei persoane în comiterea infracţiunii, acumularea tuturor probelor, precum şi identificarea altor tinere recrutate de către suspecţi.În acelaşi timp, victimei i se acordă asistenţa juridică şi psihologică necesară.

În context, aducem  multumiri angajaţilor Centrului Unic de Monitorizare, Inspectoratului National de Patrulare,  Inspectoratului General al Trupelor de Carabineri precum şi Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră pentru suportul acordat în identificarea şi retinerea bănuiţilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: