VIDEO Igor Dodon s-a adresat cu un mesaj către popor în contextul răspândirii COVID-19. Parlamentul urmează să declare stare de urgenţă

VIDEO Igor Dodon s-a adresat cu un mesaj către popor în contextul răspândirii COVID-19. Parlamentul urmează să declare stare de urgenţă

Preşedintele Igor Dodon s-a adresat cu un mesaj către popor luni, 16 martie, în contextul răspândirii coronavirusului. Şeful statului a informat cetăţenii că Chişinăul s-a adresat partenerilor externi pentru ajutor, iar România, SUA, China şi Rusia deja au răspuns pozitiv la apelul conducerii Republicii Moldova.

Ştiri pe aceeaşi temă

Igor Dodon a anunţat că Guvernul se va adresa Parlamentului pentru declararea stării de urgenţă pentru ca statul să aibă competenţe mai largi şi să poată evita mecanismele birocratice în lupta cu coronavirusul.

„Apariţia cazurilor de transmitere locală ne indică faptul că intrăm într-o nouă etapă, una de stare excepţională, care ne obligă să luăm noi măsuri care să stopeze creşterea răspândirii de la persoanele locale infectate. Nu o să ezităm să luăm măsurile cele mai restrictive dacă va fi necesar pentru a salva sănătatea şi vieţile oamenilor. Spun toate acestea cu apel la realism, la solidaritate, la responsabilitate şi patriotism”, a spus Dodon.

Igor Dodon a îndemnat cetăţenii să nu intre în panică, să nu ia cu asalt magazinele, dar să dea dovadă de responsabilitate şi se abţină de la ieşirile din casă. De asemenea, şeful statului cheamă cetăţenii să se ajute reciproc, mai ales să fie ajutate persoane vârstnice.

Totodată, preşedintele a avertizat antreprenorii să nu majoreze preţurile la produsele alimentare, la cele de primă necesitate şi la medicamente. Dodon a cerut băncilor să analizeze mecanisme prin care obligaţiunea de achitare a dobânzilor bancare să fie îngheţată pentru câteva luni.

Preşedintele a accentuat că urmează o perioadă foarte grea şi critică pentru Republica Moldova. 

„Ţări cu economie puternică, cu medicină foarte performantă au scăpat lucrurile de sub control şi acum luptă cu disperare pentru a stopa creşterea de cazuri. Deci, noi trebuie să fim sinceri şi realişti, Moldova este mai vulnerabilă economic şi social ca aceste ţări. Urmează să fie mai precauţi, mai fermi în decizii şi acţiuni. Este crucial să incetinim răspândirea virusului, ca să nu ajungem la blocarea sistemului medical, la supraîncărcarea medicilor şi la o criză care să scape de sub control”, a afirmat Dodon.

Viorica Dumbrăveanu a anunţat că în Republica Moldova în total au fost depistate 29 cazuri de infecţie cu coronavirus. În 15 cazuri este vorba despre persoane care au revenit recent de peste hotare, preponderent din Italia, iar în alte 14 cazuri este vorba de transmitere locală, atunci când persoanele au intrat în contact cu cei infectaţi în Italia etc.

Printre cei contaminaţi este şi un copil, în vârstă de 8 ani, care s-a infectat de la mama sa, care a revenit din Italia. În acest context, ministra a precizat că în continuare este nevoie de măsuri drastice, care se rezumă în mare parte în autoizolare şi carantină. Cetăţenii trebuie să se abţină de la ieşirile din casă pentru a preveni răspândirea şi infectarea cu COVID-19.

Cât priveşte starea pacienţilor. O persoană este în stare extrem de gravă. Aceasta se află la respiraţie asistată, iar medicii fac tot ce este posibil pentru a-i salva viaţa. Trei persoane sunt în stare satisfăcătoare. Alte 19 persoane se află într-o stare medie, există progres.

În acest sens, ministra Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, le-a amintit cetăţenilor reveniţi de peste hotare să se autoizoleze şi să respecte regulile de igienă, inclusiv să respectă distanţa socială de 1 metru, pentru a evita răspândirea virusului.

Premierul Ion Chicu a declarat duminică, 15 martie, că săptămâna viitoare este una critică pentru Republica Moldova, iar de această perioadă depinde cum va reuşi ţara să învingă răspândirea coronavirusului. În acest sens, prim-ministrul a anunţat noi măsuri restrictive, menite să determine cetăţenii să stea la domiciliu, în contextul luptei contra COVID-19.

Astfel, începând de luni, 16 martie, toate zborurile din Republica Moldova şi spre Republica Moldova vor fi sistate. 
 
De asemenea, toate magazinele, cu excepţia celor care vând produse alimentare, vor fi închise. Farmaciile şi staţiile PECO vor activa în regim normal. Toate restaurantele, barurile şi cafenelele vor fi închise, cu excepţia celor care fac doar livrare la domiciliu.
 
În plus, se închid toate pieţele din ţară, indiferent de tipul acestora.
 
Aceste acţiuni vor dura până pe 31 martie.
 

Comisia naţională extraordinară de sănătate publică a anunţat gradul de alertă Cod roşu la nivel naţional referitor la situaţia epidemiologică prin infecţia cu COVID-19, existând pericol confirmat de declanşarea urgenţei de sănătate publică.

Precizăm că şcolile şi grădiniţile au fost deja închise. Începând cu 15 martie vor fi sistate toate cursele aeriene din Europa spre R.Moldova. Piaţa Centrală din Chişinău îşi va sista activitatea începând cu 16 martie. Autorităţile iau în calcul închiderea tuturor pieţelor pentru a evita aglomeraţia. Totodată, au fost deja anulate toate evenimentele culturale şi sportive. Sălile de sport şi alte zone de agrement rămân închise până pe 1 aprilie.

Autorităţile de la Chişinău au decis suspendarea tuturor activităţilor religioase. Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, a anunţat că activitatea bisericelor va fi sistată pentru următoarele două săptămâni, din cauza răspândirii coronavirusului. Premierul a subliniat că anume în biserici se adună mai mulţi vârstnici, categoria de oameni care este mai supusă riscului de infectare cu noul virus. Bisericile însă au ignorat ordinul autorităţilor şi au contiuat slujbele.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: