VIDEO Haos pe străzile din Belarus! Confruntări violente între protestatari şi forţele de ordine, după victoria lui Lukaşenko

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO nn.by
FOTO nn.by

Mii de oameni au ieşit în stradă la Minsk, dar şi alte oraşe din Belarus, imediat după ce au fost anunţate rezultatele exit-poll, care arătau că Aleksandr Lukaşenko a obţinut victoria la prezidenţiale duminică, 9 august. Manifestanţii au scandat „libertate” şi i-au cerut actualului preşedinte să plece.

Protestatarii au fost întâmpinaţi pe străzi de forţele speciale, care au intervenit în forţă pentru a dispersa mulţimea, folosind gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi grenade paralizante. 

În urma confruntărilor, zeci de manifestanţi au fost răniţi, o persoană a murit, iar peste 200 de persoane au fost reţinute de forţele de ordine.

De menţionat că oamenii legii au tras şi cu gloanţe din cauciuc în direcţia protestatarilor.

Jurnaliştii din Belarus susţin că protestatarii au manifestat paşnic, iar forţele de ordine nu aveau dreptul să aplice dispropoţionat forţa. Protestul a durat şi după miezul nopţii. 

Mai mulţi experţi politice din Belarus susţin că de această dată poporul nu-i va ierta lui Lukaşenko fraudele în alegeri şi nici aplicarea forţei împotriva protestatarilor, iar manifestaţiile de stradă vor continua.

Potrivit exit-poll, Aleksandr Lukaşenko a obţinut 79,7% din voturi în alegerile prezidenţiale. Pe locul doi s-a clasat Svetlana Tihonovskaya - 6,8%. 

O situaţie total diferită arată exit-poll-urile făcute la secţiile de votare din afara Belarusului, unde Tihonovskaya conduce cu 71%, iar Lukaşenko - 10%.

O autospecială a forţelor de ordine a intrat în mulţime, cauzând moartea unei persoane. FOTO nn.by

protest Belarus nn.by

Alegerile în Belarus au început pe 4 august, iar secţiile de votare s-au închis duminică, 9 august, la ora 20.00, cu excepţia mai multor secţii din Minsk, unde s-au format cozi şi nu toţi alegătorii au putut să-şi exprime dreptul la vot, fiind extins programul de lucru.

Prezenţa la vot este de 79%.

Scrutinul prezidenţial din Belarus s-a desfăşurat cu o serie de incidente şi arestări. Chiar şi duminică au fost reţinuţi 30 de observatori independenţi.

Adevărul a scris că şefa echipei de campanie a candidatei prezidenţiale de opoziţie din Belarus a fost reţinută sâmbătă.

Maria Moroz a fost arestată sâmbătă, a declarat pentru AFP Anna Krasulina, purtătoarea de cuvânt a Svetlanei Tihanovskaia, contracandidata preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat de 26 de ani la putere.

Maria Moroz "probabil nu va fi eliberată până luni", adică după vot, a spus Krasulina, adăugând că motivul arestării nu este cunoscut.

Joi, Moroz a fost arestată după o vizită la ambasada Lituaniei, fiind eliberată în cursul aceleaşi zile.

Sâmbătă seara a mai fost arestată o aliată importantă a Svetlanei Tihanovskaia, eliberată ulterior. Este vorba de Maria Kolesnikova, anterior şefa de campanie a lui Viktor Babariko, un fost bancher care intenţiona să candideze la funcţia de şef al statului, dar care a fost arestat.

În plus, consultantul politic Vitali Şkliarov, care a lucrat pentru campanii prezidenţiale în SUA şi Rusia, este acuzat în Belarus că a contribuit la organizarea de manifestaţii şi riscă până la trei ani de închisoare, a anunţat sâmbătă avocatul acestuia. Şkliarov, în vârstă de 44 de ani, cercetător la Universitatea Harvard, s-a născut în Belarus, dar locuieşte la Washington, iar soţia sa este cetăţean american.

Din primăvară, în urma unei mobilizări neaşteptate a populaţiei în favoarea opoziţiei, autorităţile din Belarus au intensificat operaţiunile îndreptate împotriva adversarilor preşedintelui Lukaşenko.

Doi potenţiali candidaţi la alegerile prezidenţiale au fost închişi, ceea ce a determinat-o pe soţia unuia dintre aceştia, Svetlana Tihanovskaia, să preia conducerea curentului de opoziţie. Aceasta a reuşit să strângă mulţimi de o amploare fără precedent la mitingurile sale.

Preşedintele Lukaşenko a denunţat un complot al adversarilor săi, susţinut de mercenarii ruşi, care ar viza destabilizarea ţării şi preluarea puterii. El acuză, de asemenea, Occidentul, şi în special SUA, de complot împotriva sa.

Într-un interviu acordat vineri AFP, candidata opoziţiei a salutat "trezirea" poporului după mai bine de un sfert de secol sub regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, care conduce ţara cu o mână de fier şi este adesea numit ultimul dictator al Europei. În acelaşi timp, Tihanovskaia a declarat că nu trebuie să îşi facă nimeni iluzii cu privire la rezultatul scrutinului, deoarece "fraude neruşinate" au fost deja comise de la începerea votului anticipat, cu atât mai mult cu cât numărul observatorilor independenţi a fost redus la minimum. 

Lukaşenko, în vârstă de 65 de ani, este acuzat de cetăţeni pentru felul în care a gestionat criza, dar şi pentru trecutul privind drepturile omului.

Fost director de CAP, Lukaşenko conduce ţara din 1994.

Rivalul supriză, Svetlana Tihanouskaia, în vârstă de 37 de ani, este o fostă profesoară de limba engleză care a intrat în cursa electorală după ce soţul ei, blogger anti-guvernamental care intenţiona să candideze, a fost închis.

Mitingurile organizate de ea au reprezentat unele dintre cele mai mari adunări de la căderea Uniunii Sovietice în 1991.

Sute de oameni au fost arestaţi în demonstraţiile anti-prezidenţiale din timpul campaniei.

Observatorii internaţionali nu au mai evaluat, de 25 de ani, alegerile din Belarus ca libere şi corecte, scrie Reuters. Deşi comisia electorală a interzis opoziţiei să facă o numărătoare alternativă a voturilor, Tikhanouskaya le-a cerut susţinătorilor său să monitorizeze secţiile de votare.

„Suntem majoritari şi nu avem nevoie de sânge pe străzile oraşului. Haideţi să ne apărăm dreptul de a alege împreună”, a spus ea sâmbătă.

Caracterizându-se drept un garant al stabilităţii, Lukaşenko a spus că protestatarii au aliaţi străini, inclusiv un grup de 33 de presupuşi mercenari ruşi reţinut în luna iulie şi acuzat că încerca să organizeze „acte teroriste”.

Analiştii au spus că reţinerea acestor persoane poate fi un pretext pentru o reprimare dură după vot.

„Lukaşenko a spus clar că intenţioneză să îşi menţină puterea cu orice preţ. Rămâne întrebarea care va fi preţul”, a spus analistul politic Aleksander Klaskovski.

La ultimele alegeri prezidenţiale, din 2015, el a fost declarat câştigător cu 83,5% din voturi. Nu a avut un rival puternic, iar observatorii electorali au raportat probleme în numărarea voturilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite