VIDEO Cinci moldoveni, reţinuţi în Cehia pentru fabricarea clandestină de ţigări. Valoarea capturii constituie 19 milioane de euro

VIDEO Cinci moldoveni, reţinuţi în Cehia pentru fabricarea clandestină de ţigări. Valoarea capturii constituie 19 milioane de euro

Un grup infracţional format din moldoveni şi cehi, cu vârste cuprinse între 30 şi 45 de ani, a fost demascat în urma unei operaţiuni comune între Poliţia Republicii Moldova şi Serviciul Vamal al Republicii Cehe. Cinci moldoveni au fost arestaţi în Cehia, iar patru cehi au fost trimişi în custodie de către judecător, pe baza unei propuneri a procurorului de supraveghere. Persoanele reţinute riscă închisoare până la zece ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ofiţerii Direcţiei Combaterea Crimei Organizate ai Inspectoratului Naţional de Investigaţii au documentat, pe perioada a zece luni, un grup de persoane care deghizau activitatea de producerea clandestină a ţigaretelor şi de contrabandă, cu ajutorul unor companii înregistrate în Republica Moldova. Membrii grupării foloseau autocamioane înregistrate pe aceste companii în desfăşurarea activităţilor infracţionale pe teritoriul UE, ulterior, au redirecţionat producerea clandestină a ţigaretelor pe teritoriul Republicii Cehe.  

Valoarea capturii constituie peste 19 milioane de euro. Pe 15 octombrie, autorităţile din Cehia au iniţiat proceduri penale pentru suspiciunea infracţiunii de evaziune fiscală şi plăţi obligatorii similare.

În cadrul măsurilor speciale de investigaţii comune, suspecţii s-au dovedit a fi un grup criminal bine organizat, cu o ierarhie stabilită între ei, care îşi desfăşurau activitatea infracţională în mai multe ţări europene. 

Gruparea era condusă de moldoveni, persoane responsabile de achiziţionarea componentelor importante pentru fabricarea ilicită a ţigărilor şi de transportarea lor la locul de producţie din Ralsko, Republica Cehă.

La 2 decembrie, acest grup infracţional a fost reţinut în flagrant, în timp ce încărcau ţigările într-un camion cu numere de înmatriculare moldoveneşti, care aparţinea unuia dintre reţinuţi. 

De asemenea, au fost efectuate percheziţii în mai multe clădiri din Republica Cehă, unde au fost găsite un număr de 180 de paleţi, cu componente importante pentru producţia de ţigări şi deşeuri provenite din producţia de tutun. În timpul percheziţiei a încăperii, unde a fost instalată fabrica clandestină a ţigaretelor din Ralsko, Republica Cehă, au fost depistate o linie completă de producţie a ţigărilor, un tăietor de tutun şi o tocătoare de tutun, componente de ţigări şi un total de 8.550.000 de ţigări L&M şi Richmond, precum şi documente personale româneşti falsificate folosite de suspecţi în activităţile infracţionale. 

În continuare ofiţerii de investigaţii ai Direcţiei Combaterea Crimei Organizate a INI, desfăşoară măsuri speciale de investigaţii pentru stabilirea tuturor membrilor grupului  precum şi iniţierea investigaţiilor financiare pentru depistarea veniturilor ilegale în urma activităţilor infracţionale.

Operaţiunea a avut loc graţie colaborării Poliţiei din Republica Moldova cu  Serviciul Vamal al Republicii Cehe.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările