VIDEO Învaţă cum să vopsească lâna cu coloranţi naturali, ca acum un secol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Muzeul de Etnografie de la Soroca există o colecţie impresionantă de scoarţe moldoveneşti din zona de nord. FOTO Adevărul
În Muzeul de Etnografie de la Soroca există o colecţie impresionantă de scoarţe moldoveneşti din zona de nord. FOTO Adevărul

25 de meşteri populari din diferite zone ale Basarabiei participă în perioada 21-22 august la un atelier de vopsire a lânii folosind coloranţi naturali, cu genericul: „Reconstituirea unei practici artistice dispărute acum un veac”. Activitatea este organizată în centrul „Artă Rustică” din satul Clişova Nouă, raionul Orhei, cu implicarea Ministerului Culturii, Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală şi autorităţilor locale.

Contactată de IPN, Ecaterina Popescu, conducătorul centrului de meşteşuguri „Artă Rustică”, a spus că asemenea măsuri se întreprind pentru ca ţesutul covoarelor după motive vechi tradiţionale să devină o bază economică pentru mai multe sate. La atelier participă meşteri ţesători, cercetători ştiinţifici, muzeografi şi responsabili din domeniul culturii. „Covorul basarabean se bucură de un prestigiu în lume şi admiratorii îl caută pe piaţă, deşi nu totdeauna îl găsesc”,  a subliniat Ecaterina Popescu.

Pentru a oferi meşterilor cât mai multe răspunsuri calificate la întrebările legate de cunoaşterea tainelor acestui meşteşug, în cadrul atelierului de la Clişova Nouă vor fi demonstrate toate lucrările şi tehnicile tradiţionale de ţesut covoare şi de vopsit lâna cu plante. Acesta este primul atelier de acest fel, după care vor fi organizate altele, în diferite centre de ţesut covoare, pentru a dinamiza acest domeniu, a-l face să corespundă solicitărilor sociale.

Specialiştii spun că vopsitul lânii cu plante este o artă foarte veche şi dificil de stăpânit. Ea rămâne mereu atractivă pentru meşteri şi artişti plastici. Prezintă o paletă de 30 de culori, fără coloranţii sintetici, iar odată cu trecerea timpului cromatica covoarelor cu lâna astfel vopsită devine pastelată şi este mereu atractivă.

Ministrul Culturii Monica Babuc a declarat că tehnica moldovenească de ţesut covoare ar putea fi inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite