VIDEO 9 milioane de lei obţinuţi din trafic de droguri. Momentul în care liderii unui grup criminal sunt reţinuţi

VIDEO 9 milioane de lei obţinuţi din trafic de droguri. Momentul în care liderii unui grup criminal sunt reţinuţi

Şase membri ai unei grupări criminale au fost reţinuţi pentru trafic de droguri şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Oamenii legii au documentat activitatea grupării pe parcursul a zece, timp în care suspecţii au reuşit să introducă prin contrabandă droguri în sumă de peste 9 milioane de lei pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit circumstanţelor cauzei penale, începând cu primăvara anului 2018, liderii grupării, doi tineri, în vârstă de 21 şi 28 de ani, au creat o grupare criminală şi au împărţit rolurile, astfel încât unii organizau introducerea drogurilor pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul rutelor internaţionale de pasageri, iar alţii organizau realizarea acestora prin intermediul unei aplicaţii securizate „telegram” unde erau admişi doar utilizatori de încredere. 

Doritorii de a procura droguri erau acceptaţi de către conducătorii grupării în „chat”-ul indicat. Ulterior, prin intermediul canalului de comunicaţie securizat, cumpărătorii primeau instructaj referitor la modalitatea de procurare a drogurilor.

Astfel, potenţialul cumpărător primea de la unul din liderii grupării rechizitele unui cont bancar sau conturile portmoneelor electronice, unde urmau să fie depuse mijloace băneşti pentru procurarea drogurilor.

Drept confirmare a depunerii banilor, cumpărătorul expedia prin aplicaţia „telegram”, organizatorului poza bonului fiscal. Apoi, cumpărătorul primea de la organizator un „link”, la accesarea căruia era identificat locul unde erau ascunse drogurile, astfel încât vânzătorul şi cumpărătorii nu aveau contact fizic.

Membrii  grupului criminal camuflau drogurile în spaţii cu acces public, la rădăcina copacilor, sub bordure, pietre şi alte locaţii, iar prin intermediul unei aplicaţii speciale, era fixat locul exact de ascundere a drogurilor şi transmis prin canalul securizat liderilor grupării.

Concomitent, liderii grupării organizau perfectarea cardurilor bancare, inclusiv pe numele altor persoane, pentru a putea gestiona banii proveniţi din vânzarea drogurilor.

S-a stabilit că în perioada anului 2018 până în luna iulie 2019, gruparea a spălat bani în sumă de peste 9 milioane de lei, proveniţi din vânzarea drogurilor, utilizând circa 28 conturi bancare şi aproximativ 90 portmonee electronice.

În scopul deghizării provenienţei infracţionale a banilor, făptuitorii procurau criptovalută de tip bitcoin.

În rezultatul percheziţiilor efectuate la domiciliile şi mijloacele de transport al membrilor grupării criminale au fost ridicate mai multe carduri bancare pe numele diferitor persoane, inclusiv a liderilor grupării criminale, bani în sumă de aproximativ 400.000 lei, instrumente şi obiecte pentru împachetarea drogurilor, precum şi alte obiecte care probează comiterea infracţiunilor. Drogurile vândute erau de tip PVP, care au efecte incopatibile cu viaţa.

Suspecţii sunt cerecetaţi pentru circulaţia ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogilor acestora în scop de înstrăinare, comisă de către un grup criminal organizat în proporţii deosebit de mari, spălarea banilor comisă de către un grup criminal organizat, în proporţii deosebit de mari şi pentru contrabanda comisă de către mai multe persoane, în proporţii deosebit de mari.

Daca vor fi gasiţi vinovaţi aceştia riscă de la 5 până la 15 ani de închisoare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: