Victimele violenţei în familie, îndemnate să raporteze abuzurile la poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
violenta

Pe durata anilor 2017 - 2018, poliţiştii au aplicat peste 6 mii de ordine de restricţie de urgenţă la sesizarea victimelor violenţei în familie. Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei, în 95% de cazuri a fost vorba de femei. Oamenii legii spun că de doi ani, de când aplică ordinul de restricţie de urgenţă, ce presupune înlăturarea imediată a agresorului din locuinţa familiei, victimele violenţei în familie sunt mai protejate, transmite IPN.

Şeful adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei, Gheorghe Cavcaliuc, a declarat, la o conferinţă de presă, că ordinul de restricţie de urgenţă, aplicat de către poliţist, este o măsură provizorie de protecţie. Aplicarea ordinului presupune înlăturarea imediată a agresorului din locuinţa familiei şi stabilirea unor interdicţii în vederea aproprierii de familie pentru o perioadă de zece zile, în vederea prevenirii repetării comiterii acţiunilor de violenţă. Gheorghe Cavcaliuc îndeamnă victimele violenţei în familie, în special femeile, să raporteze abuzurile pentru a scăpa de agresori.

Potrivit lui Gheorghe Covalciuc, peste două mii de ordine de restricţie de urgenţă au fost aplicate în 2017, iar altele aproape patru mii în 2018. Cele mai multe plângeri sunt atestate în raioanele Ialoveni, Orhei, Cahul, Soroca şi în municipiul Bălţi. În opinia şefului adjunct al IGP, aceste statistici nu arată neapărat că în aceste raioane au loc cel mai frecvent acte de violenţă în familie, ci că victimele conştientizează gravitatea fenomenului şi raportează abuzurile la poliţie.

Preşedintele Centrului de Drept din Căuşeni, Ion Oboroceanu, a menţionat că datele statistice nu reflectă în totalitate gravitatea fenomenului. Multe victime ale violenţei în familie suferă în tăcere, neştiind că au dreptul să ceară ajutor şi vor fi protejate de poliţie. Potrivit lui Ion Oboroceanu, anual, prin intermediul instanţelor de judecată, sunt aplicate până la 800 de ordonanţe de protecţie, iar agresorii sunt înlăturaţi din familie pe o perioadă de 90 de zile.

Managerul Asociaţiei Obşteşti Casa Mărioarei, Veronica Cernat, a spus că violenţa în familie este un fenomen dureros, iar pentru a schimba retorica prevenirii, accentul trebuie pus pe informare.

Fenomenul violenţei în familie este cauzat de nivelul redus de educaţie şi cultură, lipsa unui loc de muncă, sărăcie, abuzul de alcool, dar şi prezenţa unor stereotipuri. Săptămânal, cel puţin o persoană moare din cauza violenţei în familie, iar anual 4-5 persoane au comportament suicidal din cauza violenţei în familie. Zilnic, la poliţie, parvin peste 60 de înştiinţări despre cazuri de violenţă în familie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite