Istorici şi analişti despre concertul de 9 mai din centrul Chişinăului: „Este o sfidare faptul că vedetele ruseşti vor proslăvi ocuparea Basarabiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PMAN s-a transformat într-un simbol al valorilor naţionale. FOTO Tudor Iovu
PMAN s-a transformat într-un simbol al valorilor naţionale. FOTO Tudor Iovu

Pe 9 mai, Ambasada Rusiei va organiza un fastuos concert dedicat „Zilei Victoriei“ în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, unde a fost votată independenţa. Istoricii şi analiştii politici vorbesc de o sfidare.

An de an, de 9 mai disputele dintre istoricii şi politicienii care văd diferit trecutul sovietic se încing. De această dată, scandalul a fost provocat de un concert care va fi organizat, în premieră, de Ambasada Rusiei în centrul Chişinăului. Invitaţi speciali vor fi artiştii ruşi Lev Leşcenko şi Iosif Kobzon, cu un repertoriu bogat în cântece patriotice comuniste. Pe scenă va urca şi orchestra militară a Ministerului rus de Interne, precum şi vedetele autohtone Nelly Ciobanu, Adrian Ursu, Natalia Gordienco şi Serj Kuzenkoff. Spectacolul a fost autorizat de Primăria Chişinău, la solicitarea unei bănci private care sponsorizează evenimentul.

9 mai, zi de doliu

Totodată, Ziua Europei va fi marcată în Moldova abia pe 18 mai. „Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău nu insistă niciodată ca Ziua Europei să fie sărbătorită pe 9 mai, odată cu Ziua Victoriei împotriva fascismului, pentru că nu doreşte să incite spiritele“, a explicat Gabriela Ciumac, şefa Direcţiei Relaţii Externe a Primăriei Capitalei.

Funcţionara a propus ca această zi să fie una de doliu ca în unele din oraşe din Ucraina, iar panglica „Sfântului Gheorghe“ purtată în această zi să fie interzisă pentru că nu ţine de valorile noastre naţionale. Primarul Dorin Chirtoacă a apreciat-o pentru curaj. „Este firesc ca Ziua Victoriei să fie marcată în fiecare an, dar mă deranjează că Ziua Europei e fugărită cu o săptămână mai devreme,cu o săptămână mai târziu, de parcă ar fi o sărbătoare oarecare“, a menţionat edilul. El a promis că va semna o dispoziţie pentru ca, începând cu anul viitor, în PMAN să fie organizate manifestări dedicate Europei, iar cele legate de victoria Armatei Roşii – la Complexul „Eternitate“.

Scenariile grandioase de comemorare a Zilei Victoriei destabilizează şi mai tare situaţia politică. Gheorghe Cojocaru, istoric

„Până aici, Ivan!“

Organizarea concertului de 9 mai a stârnit nedumerire. „E de necrezut cum avea loc astfel de evenimente în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde s-a votat independenţa. Noi încă nu gândim europeneşte, instituţiile de stat sunt încă fragile şi chiar nu înţeleg cum acest tânăr din fruntea Primăriei permite să se întâmple astfel de lucruri în Capitală“, se revoltă deputatul Ion Hadârcă, unul dintre liderii Mişcării de eliberare naţională. Istoricul Anatol Petrencu susţine că acest eveniment reprezintă o sfidare şi o imixtiune în treburile interne ale Republicii Moldova. „Din păcate, nu avem o conducere care ar avea curajul să pună piciorul în prag şi să zică: «Până aici, Ivan!»“, afirmă profesorul universitar.

afis 9 mai

Şi analistul Vitalie Ciobanu dă vina pe laşitatea clasei politice de la Chişinău. „Mi se pare o sfidare clară a valorilor naţionale acest concert cu participarea unor vedete ruseşti care, de fapt, vor proslăvi ocuparea Basarabiei de către armata sovietică. Politicienii noştri nu sunt în stare să spună lucrurilor pe nume. E nevoie de inteligenţă şi bun simţ pentru a şti să nu provoci anumite tensiuni în jurul zilei de 9 mai“, este de părere publicistul.

Nu putem trece la sărbătorirea Zilei Europei din cauza laşităţii clasei politice de la Chişinău. Vitalie Ciobanu, publicist

E nevoie şi de o schimbare a mentalităţii. „Într-o societate multiculturală şi cu probleme politice e normal ca opiniile să fie divizate. Ultimele sondaje atestă că vectorul estic este cu un procent sau doi mai preferat de populaţie decât integrarea europeană, de aceea nu trebuie să ne mire că majoritatea cetăţenilor sunt nostalgici după comunism. Totul depinde de schimbarea mentalităţii oamenilor. Atunci se va putea vorbi despre marcarea Zilei Victoriei şi a Zilei Europei concomitent“, afirmă comentatorul politic Bogdan Ţârdea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite