Veaceslav Platon a rămas fără două imobile. Procurorul general a anulat ordonanţele PCCOCS

Veaceslav Platon a rămas fără două imobile. Procurorul general a anulat ordonanţele PCCOCS

Veaceslav Platon

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a admis plângerile SRL ”Continental Business Invest” şi SRL ”SCM Development Mol” şi a dispus anularea a şase ordonanţe, emise anterior de PCCOCS, prin care două imobile au fost recunoscute ca corpuri delicte şi sechestrate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Este vorba despre ”Casa Modei”, amplasată pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt 182 şi fosta clădire ASITO de pe Bulevardul Bănulescu Bodoni 57/1, care, conform încheierilor judecătorilor de instrucţie, au fost transmise în posesia şi folosinţa SRL ”Interprimcolect” şi , respectiv, ”Pavrapid” SRL, beneficiar efectiv al cărora este cetăţeanul Veaceslav Platon.
 
Decizia procurorului general este întemeiată pe constatările, în ordine de control ierarhic superior, potrivit cărora, soluţiile procuraturii specializate au avut la bază interpretarea şi aplicarea incorectă a normelor procesual penale şi au intervenit neîntemeiat în dreptul fundamental de proprietate.
 
Prin urmare, procurorul general a restabilit drepturile SRL ”Continental Business Invest” şi SRL ”SCM Development Mol”, beneficiar efectiv al cărora este cetăţeanul Vladimir Russu, dispunând restituirea celor două imobile proprietarului.

Amintim că fondatorul Holdingului Accent Group, Vladimir Russu, susţine că este victima unui atac raider. Potrivit lui, printr-o hotărâre a Judecătoriei municipiului Chişinău, sediul Ciocana, proprietăţile sale private au fost transmise în folosinţa lui Veaceslav Platon sau a companiilor lui, una dintre care figurează în Raportul Kroll.

Omul de afaceri susţine că, „ajutat de judecători şi procurori, Platon a preluat, prin atac raider, două imobile de la SRL „SCM Development Mol”, firma care aparţine lui. Este vorba despre „Casa Modei” de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 182 şi fosta clădire ASITO de pe strada Mitropolit Bănulescu-Bodoni, 57/1”.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Vladimir Russu a declarat că atât el, cât şi compania au fost mai rezervaţi în declaraţii şi în contactul cu presa. Acest lucru a permis să fie generate tot felul de interpretări, inclusiv legate de scandalul legat de aşa-numită „casa albă”, care i-a aparţinut familiei sale. Şi acest fapt a denaturat situaţia reală, aducând prejudicii afacerii sale. 

Ba mai mult, din lipsă de informaţi, a rezultat reflectarea incorectă în presă a simplei proceduri de vânzare-cumpărare, fapt ce i-a creat imaginea „omului lui Plahotniuc” sau „a omului cu banii lui Plahotniuc”. Potrivit lui, acest fapt le-a permis celor cu experienţă în atacuri raider să comită astfel de acţiuni în privinţa sa.

„Am început activitatea în compania noastră în august 1991, odată cu Independenţa Republicii Moldova. Unicul partener de-a lungul activităţii companiei noastre a fost mama mea. Noi mereu am fost doi acţionari”, a notat Vladimir Russu. Potrivit lui, compania lui a implementat diverse proiecte pentru dezvoltarea Republicii Moldova. De asemenea, au mai fost create şi alte afaceri, au fost edificate sedii mari şi cu renume, iar altele au fost procurate. Printre aceste aşi cele două edificii care au fost cumpărate la un preţ şase milioane de euro, iar apoi au mai investit încă trei milioane de euro. După reconstrucţie, au devenit edificii exemple, care aduc venituri.

Fondatorul Holdingului Accent Group a menţionat că, recent, juristul companiei a solicitat un act de la cadastru, iar ca urmare s-a constatat că ambele edificii au fost supuse sechestrului şi au fost date pentru păstrare şi folosinţă companiei „Interprimcolect”– parte a grupului Şor, conform Raportului Kroll 2, sau persoanei fizice Veaceslav Platon. Potrivit lui, toate aceste lucruri s-au întâmplat încă în lunile  octombrie-noiembrie a anului trecut, iar despre acest lucru s-a aflat pur întâmplător, atunci când a fost solicitat acel act de la cadastru.

„Solicităm organelor superioare – Procuratura Generală, Serviciul de Informaţii şi Securitate, Ministerul Afacerilor Interne şi Consiliul Superior al Magistraturii să facă uz de pârghiile legale pentru a stopa aceasta infracţiune gravă. De asemenea, rugăm instituţiile de conducere ale statului Republica Moldova: Preşedinţia, Parlamentul, Guvernul, precum şi misiunile diplomatice şi organizaţiile internaţionale acreditate la Chişinău, să ia atitudine faţă de acest act de injustiţie şi să condamne acest „furt în amiaza mare””, a declarat Vladimir Russu.

Avocatul Sergiu Istrati a menţionat că pe 23 martie, dimineaţa, la oficiul din bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, 182, (Casa Modei), care aparţine cu drept de proprietate companiei „SCM Development Mol”, s-a prezentat un grup de persoane mascate ,de la agenţia privată de pază „Bercut”, cu solicitarea de a elibera clădirea şi a le transmite cheile. Între timp, reprezentanţii „SCM Development Mol” au aflat că asupra clădirii ce le aparţine a fost aplicat sechestru încă în luna decembrie 2020, cu dispunerea transmiterii bunurilor spre păstrare şi folosinţă către SRL „Interprimcolect” şi „Pavrapid”– companii identificate ca parte a grupului Şor, conform Raportului Kroll 2, sau către persoana fizică Veaceslav Platon.

Potrivit apărării, încheierea judecătorească a fost pronunţată de judecătoarea din Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana, Maria Tertea, reţinută acum trei zile pentru alte acte de corupţie, iar ordonanţa este semnată de procurorul delegat în Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, Mihai Nicolai.  Instanţa menţionată refuza să ofere acces la materialele cauzei penale, deşi era obligată să facă acest lucru imediat şi necondiţionat. Apărarea mai spune că aceste acţiuni de transmitere spre folosinţă a unui imobil (clădire de oficii) altor persoane decât proprietarul sunt vădit ilegale şi contravin prevederilor Codului de Procedură Penală.

În opinia avocaţilor, este o încheiere judecătorească de-o gravitate fără precedent, iar lipsa unor acţiuni concrete din parte organelor abilitate va duce, indiscutabil, la o nouă condamnare a statului Republica Moldova la CEDO. „Noi am sesizat toate organele competente în acest sens în vederea elucidării situaţiei şi sperăm că totuşi în final legalitatea va triumfa şi situaţia va fi rezolvată pozitiv”, a mai spus apărătorul omului de afaceri.


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările