Veaceslav Ioniţă: Rusia va răspunde la Rezoluţie cu contramăsuri, însă mult mai mici decât în trecut

Veaceslav Ioniţă: Rusia va
răspunde la Rezoluţie cu contramăsuri, însă mult mai mici decât în trecut

Expertul Veaceslav Ioniţă consideră că subiectul Rezoluţiei adoptate la ONU, privind retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova, nu aduce foarte multe oportunităţi şi dividende politice.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cercetările arată că cetăţenii plasează pe locul doi Federaţia Rusă printre statele care ajută cel mai mult Republica Moldova. În ceea ce ţine de impactul economic al Rezoluţiei, în opinia sa, Federaţia Rusă va întreprinde anumite măsuri, însă profunzimea cu care aceasta poate acţiona este cu mult mai mică decât a fost în trecut. Declaraţia a fost făcută în cadrul dezbaterilor publice „Consecinţele (politice, economice, sociale, internaţionale) ale discuţiei privind retragerea armatei străine de pe teritoriul Republicii Moldova la ONU”, organizate de către Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova.
 
Veaceslav Ioniţă spune că este complicat să spui că există un consens în ceea ce ţine de relaţia cu Federaţia Rusă, însă, din punct de vedere al măsurărilor, relaţia cu Rusia este una puternică. Totuşi, în ceea ce priveşte comerţul, există elemente sensibile, pe anumite poziţii de mărfuri Republica Moldova fiind legată de Federaţia Rusă în proporţie de 90% şi mai mult. Şi dacă în cazul exportului pe piaţa europeană, care este în creştere, este vorba despre câteva companii exportatoare, în cazul Rusiei este vorba despre sute sau chiar mii de fermieri, care au un volum mic de producţie, care sunt şi pot fi afectaţi foarte mult.
 
În opinia sa, un alt element important se referă la remitenţele de peste hotare, o parte mare din care vin din Federaţia Rusă. Potrivit lui, per total costuri economice ale Rezoluţiei pe termen scurt vor exista, dar incomparabil mai mici, comparativ cu cele care au fost în 2014 sau chiar în 2008. Expertul a mai spus că un alt aspect ţine de costurile pentru întreţinerea trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Veaceslav Ioniţă consideră că un stat care nu-şi rezolvă problemele de securitate este foarte vulnerabil din punct de vedere al investiţiilor, de aceea Republica Moldova are pierderi enorme în acest sens.
 
Expertul susţine că atunci când se vorbeşte că Federaţia Rusă trebuie să-şi retragă trupele, nu se inventează absolut nimic, deoarece această ţară şi-a luat anterior un angajament şi Rezoluţia ONU nu face nimic altceva decât reiterează angajamentul Federaţiei Ruse. „Invocarea faptului că tehnic nu poate fi rezolvată problema, nu are absolut nimic cu faptului că ei trebuie să-şi retragă trupele. Ei să declare că îşi retrag trupele, după asta se discută dacă tehnic pot acest lucru. Nu-mi place când se încearcă a manipula prin faptul că acest lucru nu e posibil şi trupele nu trebuie retrase”, a menţionat expertul.
 
Veaceslav Ioniţă afirmă că cea care stopează într-un fel retragerea trupelor de ruse de pe teritoriul ţării este administraţia din stânga Nistrului, administraţie care este alimentată, la rândul său, de autorităţile din dreapta Nistrului. „Cel mai bun finanţator al administraţiei din stânga Nistrului este dreapta Nistrului. Bugetul din stânga Nistrului este format cu contribuţia dreptei Nistrului, exporturile sunt cele mai multe în dreapta Nistrului şi UE, mai puţin de 20% merg în Federaţia Rusă. Când la ei a fost problema cu valuta, şi au cerut ajutor de la Federaţia Rusă, le-a sărit în ajutor dreapta Nistrului”, conchide expertul.
 
În opinia sa, dacă autorităţile de la Chişinău îşi doresc ca Rezoluţia ONU să aibă efect, trebuie să se intereseze de ce Federaţia Rusă a votat contra unui document care corespunde în totalitate cu angajamentele internaţionale şi să se gândească dacă prin toate acţiunile sale nu alimentează sistemul care întreprinde acţiuni contrare a ceea ce îşi doreşte să facă. „Mi-aş dori ca acest document să nu fie unul pur electoral, acest lucru ar fi o tragedie pentru noi. Noi trebuie să spunem un lucru foarte clar, că trupele trebuie scoase de pe teritoriul ţării”, a conchis expertul.
 
Dezbaterile publice „Consecinţele (politice, economice, sociale, internaţionale) ale discuţiei privind retragerea armatei străine de pe teritoriul Republicii Moldova la ONU”, constituie ediţia a 91-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările