„Vânătoarea domnească“, o dramă fără deznodământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O împuşcătură care a răsunat pe 23 decembrie 2012 într-o rezervaţie naturală a transformat o vânătoare într-un subiect de interes naţional. La un an de la incidentul care a pus la încercare toată clasa politică şi întregul sistem de drept din ţara noastră, nimeni nu a fost încă pedepsit.

În 2013, Moldova a fost marcată de o criză politică puternică, declanşată de un foc de armă. La începutul anului, liderul Mişcării Antimafie, Sergiu Mocanu, anunţa că procurorul general de atunci, Valeriu Zubco, a împuşcat un bărbat la o vânătoare de mistreţi. „Cazul este tăinuit de înalta conducere a ţării“, a acuzat politicianul. Vina procurorului n-a fost niciodată demonstrată, însă tragedia s-a dovedit a fi reală. Tânărul Sorin Paciu a fost rănit la o vânătoare din Rezervaţia „Pădurea Domnească“ la care au participat laolaltă procurori, judecători şi oameni de afaceri, iar peste două zile a murit în spitalul din Făleşti. Deşi procuratura raională deschisese un dosar penal, incidentul nu a fost făcut public, lăsând loc de speculaţii şi semne de întrebare.

Majoritatea parlamentară a refuzat să audieze procurorul general pe dosarul „Pădurea Domnească“

Reacţii în lanţ

Ştirea-bombă a zguduit nu doar opinia publică, dar şi coaliţia de guvernare. Ca într-un joc de domino au urmat demisia lui Valeriu Zubco de la şefia Procuraturii Generale, a democraţilor Vlad Plahotniuc şi Marian Lupu de la conducerea Parlamentului, interceptări telefonice şi dosare penale pe numele şefului Fiscului şi a miniştrilor liberal-democraţi.

După un schimb de acuzaţii tăioase între PLDM şi PD, Alianţa pentru Integrare Europeană s-a destrămat, iar Guvernul condus de Vlad Filat a căzut sub acuzaţii de corupţie, punând în pericol asocierea Moldovei la UE. La insistenţa europenilor, la sfârşitul lunii mai coaliţia s-a regrupat şi a fost învestit un nou guvern. De această dată, liderii partidelor s-au retras în umbră, iar liberalii au căzut din schemă. 

Patru persoane pe banca acuzaţilor

După o anchetă penală de jumătate de an, pe banca acuzaţilor au ajuns doar patru din cei 30 de participanţi la „vânătoarea de selecţie“, declarată ilegală de oamenii legii. Fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău, Gheorghe Creţu, este acuzat de omor din imprudenţă, în timp ce ex-directorul agenţiei Moldsilva, Ion Lupu, şeful rezervaţiei Denis Eremciuc şi inginerul Valeriu Svistun sunt judecaţi pe mai multe capete de acuzare: vânat ilegal, fals în acte publice, abuz în serviciu, depunerea declaraţiilor mincinoase. Creţu şi Lupu şi-au dau demisia, iar ceilalţi doi bănuiţi au fost suspendaţi din funcţii. Ministerul de Interne şi Serviciul de Securitate au mai demis câţiva angajaţi, iar în luna august, Guvernul a interzis vânatul în ariile protejate de stat. Ceilalţi vânători şi-au păstrat fotoliile şi, treptat, apele s-au liniştit.

Este percepţia oamenilor că procesul durează mult. E un dosar complex, cu multe persoane implicate. Alexandru Caraman, procuror

Au fost audiaţi jumătate din martori

Procesul împotriva lui Gheorghe Creţu a început la mijlocul lunii iunie. Prima şedinţă de examinare nemijlocită a avut loc pe 11 iulie, însă procurorul şi părţile vătămate au lipsit. „Au motivat că organele de urmărire penală finalizează ancheta în dosarul lui Lupu, Svistun şi Eremciuc şi au solicitat conexarea celor două cauze. Ţinând cont de perioada concediilor, am amânat examinarea până pe 16 septembrie“, a explicat magistratul Ion Pâcaleu de la Judecătoria Făleşti, preşedintele completului de judecată.

Ulterior, părinţii lui Sorin Paciu, Ion şi Galina, au solicitat de câteva ori strămutarea cauzei la Chişinău, însă Curtea Supremă de Justiţie a respins cererile. Cei doi au fost audiaţi pe 6 noiembrie. „În ultimele două luni, am audiat 18 martori şi avem planificate şedinţe până la sfârşitul lui februarie“, a precizat judecătorul.
Avocatul familiei Paciu, Petru Munteanu, a refuzat să ne ofere declaraţii la telefon. În acelaşi timp, procurorul Alexandru Caraman a motivat că „mulţi participanţi la proces sunt din Capitală, părinţii victimei sunt în vârstă, mama e bolnavă şi pentru ei este obositor să vină la Făleşti“.

Potrivit procurorului, faptul că procesul durează mult este justificat. „E percepţia oamenilor. Este un dosar complex, cu foarte multe persoane implicate. Ancheta s-a desfăşurat timp de jumătate de an, a urmat perioada concediilor, cererile de strămutare. Deja am stabilit vreo 12 şedinţe, cam la fiecare două zile. Au fost audiaţi aproximativ jumătate din martori şi sperăm ca pe la sfârşitul lui februarie să prezentăm probele acuzării“, a adăugat Alexandru Caraman.

N-au rămas şomeri

Solicitat de „Adevărul“, Gheorghe Creţu ne-a sfătuit să lăsăm instanţele să-şi facă munca. „Cu toţii vrem să iasă mai repede adevărul la iveală. O să vă răspund cu o altă întrebare: şi cu dosarele din 7 aprilie 2009 ce facem? Nu vreau să critic pe nimeni, vom discuta când se va termina totul“, ne-a expediat fostul judecător. El pledează în continuare nevinovat. Întrebat cu ce se ocupă acum, ne-a dat de înţeles că acordă servicii juridice: „Toate firmele din Moldova au nevoie de jurişti“.

Între timp, ex-procurorul general, Valeriu Zubco, a revenit la activitatea didactică. „Sunt în raion acum, nu pot vorbi“, ne-a spus el la telefon, după care nu a mai răspuns la apelurile noastre. Denis Eremciuc a fost restabilit în funcţia de director al rezervaţiei naturale, printr-o decizie judecătorească. „Nu am văzut această hotărâre, dar asta nu influenţează procesul. El are calitate de inculpat, indiferent de alte litigii“, a punctat judecătorul Ion Pâcaleu.

Toţi vrem să iasă adevărul la iveală. Nu critic pe nimeni, vom discuta când se va termina totul. Gheorghe Creţu, Inculpat

„Şi-au învăţat lecţia“

Actualul procuror general, Corneliu Gurin, s-a arătat convins că „procurorii şi-au învăţat lecţia“. „Nu recomand nimănui să participe la astfel de ceremonii. Bineînţeles, nu putem exclude sută la sută astfel de cazuri, dar încercăm să nu admitem conflicte de interese. Urmează să perfecţionăm şi Codul de etică al procurorului. O vom face imediat ce Consiliul Superior al Procurorilor se va întruni în prima şedinţă din noul mandat“, ne-a declarat şeful Procuraturii Generale.

Şi noul director al agenţiei Moldsilva speră că astfel de incidente nu vor mai avea loc. „Am introdus nişte schimbări, ca să evităm astfel de cazuri. Am emis un ordin prin care la vânătoare trebuie să fie prezenţi şi şefii de ocol, şi reprezentanţi de la Inspectoratul Ecologic de Stat. Tot grupul trece printr-un instructaj şi vânătoarea este monitorizată. Ulterior, responsabilii mă informează pe mine. Din fericire, mai avem un weekend şi se încheie acest sezon de vânătoare. A fost fără incidente“, răsuflă uşurat Ştefan Chitoroagă.

OPINIA EXPERTULUI

Roman Zadoinov, avocat:

„Ar putea fi un dosar eşuat“

Dacă ar fi să apreciez calitatea urmării penale, aş da o notă de trei din zece, pentru că nu am văzut o reacţie promptă şi efectivă, conform standardelor unei societăţi democratice, în care legea trebuie să fie unică şi obligatorie pentru toţi, aplicată indiferent de statut. Dacă vânatul într-o rezervaţie naturală este interzis prin lege, mai ales persoanelor care nu au nicio treabă cu vânătoarea, precum judecători, procurori şi oameni de afaceri, atunci guvernarea trebuia să acţioneze imediat: absolut toţi participanţii şi organizatorii vânătorii să fie traşi la răspundere disciplinară şi demişi.

Ţinând cont de rezonanţa cazului, incidentul ar fi trebuit elucidat în cel mult două luni. În Republica Moldova, însă, sistemul de drept este departe de standardele democratice: procesele nu sunt publice şi durează mult, sistemul e închis, jurnaliştii nu prea au acces. Nimeni nu ştie când adevărul va ieşi la suprafaţă. Ar putea fi un dosar eşuat? În Republica Moldova, cu uşurinţă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite