Vadim Brânzan: 70 milioane de dolari pentru construcţia drumurilor rămân neutilizate

Vadim Brânzan: 70 milioane de dolari pentru construcţia drumurilor rămân neutilizate

Aproape 70 de milioane de dolari oferiţi de Banca Mondială pentru construcţia drumurilor naţionale în Republica Moldova rămân neutilizate. Până acum, drumarii s-au focusat, în mare parte, pe utilizarea banilor din bugetul de stat. Declaraţia a fost făcută de ministrul economiei şi infrastructurii, Vadim Brânzan, în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV, transmite IPN.

„Banii pur şi simplu stau neutilizaţi. Probabil, e mai uşor să iei bani din buget şi să-i foloseşti cum crezi că ar fi de dorit să-i utilizezi, pe când Banca Mondială vine cu anumite condiţii de transparenţă, de echitate, concurenţă etc”, a afirmat ministrul.

Vadim Brânzan spune că bani pentru construcţia drumurilor sunt, dar că drumarii nu i-au folosit. „S-au focusat pe aşa-zisul proiect „Drumuri bune”. Nimeni nu este împotrivă ca să avem drumuri foarte bune în sate - şi spre cimitir, şi spre şcoală, însă felul cum a fost gestionat acest program indică mai multe lucruri: au fost vulnerabilizaţi primarii care erau nevoiţi, practic, să vină în capitală să ceară bani cu mâna întinsă şi pentru favoruri politice. În plus, alocarea de fonduri între diferite localităţi a trebuit să fie redistribuit”, a declarat ministrul.

Ministrul anunţă că de anul viitor modul de finanţare se va schimba: Fondul Rutier va avea un cont unic pe care îl vor putea vedea drumarii şi vor înţelege de ce sumă pot dispune pentru construcţia drumurilor. Totodată, finanţarea drumurilor locale se va face direct prin intermediul administraţiei publice locale de nivelul unu sau doi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: