UPDATE Vlad Filat despre eventualele coaliţii: „Nu voi accepta şantajul şi condiţionările“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După procesarea totală a voturilor, Partidul Comuniștilor a acumulat 39,3% din voturi în timp ce partidele Alianței pentru Integrare Europeană 52,1%. Reprezentanţi CEC au finalizat astăzi lista celor 101 mandate pentru noul Legislativ al Republicii Moldova. Una dintre surprizele noii configuraţii a Parlamentului este comunistul Artur Reșetnicov, nepotul lui Voronin, fost șef al Securității, implicat în ultimele zile de campanie în



ORA 16.00 Filat: „Vom avea discuții și cu PCRM, dar asta nu înseamnă că vom face o coaliţie“
După şedinţa liberal-democraţilor, care a avut loc astăzi la ora 13.00, liderul formaţiunii politice, Vlad Filat, a declarat vizavi de o posibilă alianţă cu PCRM: „Vom avea discuții și cu PCRM, vom încerca zilele următoare, este absolut firesc să discutăm, să dialogăm, pe mine chiar mă interesează care este punctul lor de vedere vizavi de evoluția evenimentelor pe viitor, pornind de la o situație foarte clară: că peste 60% din alegătorii din Republica Moldova au optat pentru continuarea acțiunilor întreprinse acum un an, ceea ce arată foarte clar actorilor politci care este modelul de dezvoltare pentru viitor“.

Filat a precizat că dialogul cu comuniștii nu înseamnă a face coaliție sau alianță cu această formațiune. „Este foarte important ca în urma acestui proces, care va fi complicat în perioada următoare, să constituim o guvernare democratică, care să reflecte întru totul opțiunea cetățenilor care au ieștit la vot, dar nu să încerce cineva să distorsioneze acest vot. Totodată, îmi doresc pe lângă o guvernare competentă și responsabilă, să avem și o opoziție care să contribui la dezvoltarea Republicii Moldova“, a mai spus Filat.

Acesta s-a arătat sigur că, în cazul în care cele trei partide necomuniste formează o coaliție, vor fi găsite în tabăra comuniștilor  și cele două voturi necesare pentru a vota șeful statului.

ORA 14.53
Surse din cadrul PD și PL spun că premierul Vlad Filat nu și-a telefonat colegii de Alianță pentru a le propune refacerea coaliției. În schimb, prim-ministrul și-a convocat acum o oră Consiliul Național al partidului pentru a decide cu cine va face coaliție. După terminarea ședinței el a declarat că PLDM va purta negocieri cu PL și PD. Pe de altă parte, Filat a declarat că nu va accepta şantajul şi condiţionările. „PLDM este gata să meargă în opoziție, dar nu face alianță cu PCRM. voi invita colegii din Alianță mâine pentru discuții“, a adăugat Filat.

ORA 12.32
Liberal-democraţii exclud o alianţă cu PCRM

În după-amiaza zilei de astăzi urmează se se întâlnească liderii PLDM, PD și PL pentru a începe negocierile pe marginea formării noii coaliții, a anunțat Mihai Godea, vicepreședintele PLDM. Partidul lui Filat a luat cele mai multe mandate de deputat din cele trei partide necomuniste, iar celelalte două formațiuni așteaptă ca inițiativa refacerii Alianței pentru Integrarea Europeană să aparțină PLDM. „Nu știu cu cine discută comuniștii, cu PLDM nu discută. Noi excludem orice alință cu ei“, a adăugat Godea.

ORA 11.16
După aflarea rezultatelor finale CEC a stabilit câte mandate revin fiecărui partid care a trecut pragul electoral. Astfel, de la comuniști intră în Parlament Artur Reșetnicov, nepotul lui Voronin, fostul șef al Securității, implicat în ultimele zile de campanie într-un scandal soldat cu violențe. Prima şedinţă a noului Legislativ, care va avea loc în maxim o lună de la data alegerilor, va fi prezidată de Vladimir Voronin, decanul de vârstă al Parlamentului.

Vezi lista completă a celor 101 deputați.

ORA 08.44
Conform datelor finale de la CEC, PCRM a acumulat 39,3%, PLDM - 29,4%, PD - 12,7% și PL - 10%. Cele trei partide democratice care au intrat în Parlament vor avea împreună 59 din totalul de 101 mandate. În baza acestor rezultate, PCRM ar urma să deţină 42 de mandate, PLDM - 32, PD - 15, iar PL - 12. Partidelor AIE le lipsesc două voturi pentru a alege șeful statului.

ORA 21.18 Comuniștii continău să scadă cu câteva sutimi de procent, în timp ce partidele liberale să crească de pe contul voturilor de peste hotare. Acum PCRM înregistrează 39,4%,PLDM - 29,3%, PD - 12,7% iar PL - 9,9%.

ORA 19.21 La această oră au fost numărate 98% din sufragiile basarabenilor, iar PCRM pierde 0,3%, iar PLDM câştigă 0,2%. Astfel, PCRM are 39,6%, PLDM - 29,2%, PL - 12,8%, iar PL - 9,8%. Aceasta nu schimbă împărţirea mandatelor în Parmalentul Republicii Moldova: 43 pentru PCRM, 31 - PLDM, PD - 15, PL -12. „După cum evoluează numărătoarea voturilor, până l aîncheirea procesului, PCRM ar putea pierde până la 41 de mandate, PLDM ar putea ajunge la 33, PD la 14, iar PL la 13", a declarat, pentru „Adevărul", Nicolae Gârbu, membru al CEC.

ORA 17.40
Potrivit ultimelor date transmise de CEC, PCRM a obţinut 39,9% din sufragiile alegătorilor, PLDM - 29%, în timp ce procentele PD şi PL au rămas nechimbate, respectiv 12,8% şi 9,6%. Schimbarea valorilor procentajelor se datoreaza voturilor din diaspora. În aceste condiţii, comuniştilor le-ar reveni 40 mandate în Parlamentul Republicii Moldova, din totalul de 101, urmând ca după redistribuire aceştia să mai primească încă trei mandate.

Citeşte:

Primele comentarii ale principalilor oameni politici, cu privire la eventualele alianţe

Liderul mişcării proruseşti "Ravnopravie" a renunţat la proteste din cauza ploii

Scenarii postelectorale în Republica Moldova


Filmul unor alegeri cruciale

După ce azi-noapte în sediul Partidului Liberal-Democrat euforia s-a instalat, la aflarea rezultatelor exit-poll-urilor, favorabile PLDM, spre dimineaţă situaţia s-a răsturnat. La primele rezultate oficiale anunţate de Comisia Electorală Centrală (CEC), în urma procesării a 30% din voturile alegătorilor PCRM a obţinut 43,9%, PLDM - 26,0%, PDM - 12,8%, PL - 8,2%, AMN - 2,3%, MAE - 1,5 % şi PUM - un procent.



Pe parcursul întregii nopţi, membrii Comisiei Electorale Centrale au procesat datele din procesele verbale din 89,4% a buletinelor de vot, fiind stabilite următoarele rezultate parţiale - PCRM - 41,2%, PLDM - 28,1%, PD - 13,1%, PL - 8,6%, AMN - 2,1%, MAE - 1,3%.

Peste 80% din voturile din diaspora sunt în favoarea Alianţei pentru Integrare Europeană


Conform datelor Comisiei Electorale Centrale,  peste hotare au votat mai bine de 65.200 de persoane, ceea ce aduce patru mandate de deputat. Din numărul total, circa 920 de alegători şi-au exprimat votul pe foi A4, în secţiile de votare de la Roma, Padova, Paris şi Moscova, unde se epuizaseră  buletinele de vot. Este un record absolut de participare la vot a cetăţenilor moldoveni din afara ţării. La alegerile din 29 iulie 2009, peste hotare au votat 17.500 de moldoveni.



Voturile basarabenilor din disapora au stârnit discuţii în rândul membrilor Comisiei Electorale. 919 moldoveni de peste hotare au votat, la sugetia membrilor CEC, pe coli A4, deoarece buletinele de vot nu au fost suficiente. La numărarea voturilor, validitatea acestora a fost pusă în discuţie. „Curtea Constituţională va decide dacă aceste voturi sunt sau nu valabile, dar ele nu sunt de natură să influenţeze rezultatele alegerilor. Noi am luat această decizie pentru a asigura dreptul constituţional al cetăţenilor la vot”, a declarat Iurie Ciocan, secretarul CEC.

Chişinău: Entuziasm la sediul PLDM
image
Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite