UPDATE Urne de vot din carton în Anenii-Noi

UPDATE Urne de vot din carton în Anenii-Noi

Promo-LEX

Ora 16.00 Printre ultimele încălcări sesizate de Promo-LEX ţin, de asemenea, de activitatea birourilor electorale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, s-au înregistrat mai multe cazuri de lipsă a sigiliilor, de utilizatori neînregistraţi, sau, dimpotrivă, înregistraţi de două ori. „Toate neregulile vin din instruirea insuficientă a reprezentanţilor secţiilor de votare. Unii din ei erau învăţaţi cum să înregistreze şi să verifice electorii chiar în timpul alegerilor", a declarat Ion Manole, preşedintele asociaţiei Promo-LEX.


Alte încălcări grave care s-au depistat de către observatori au fost draperiile transparente, votul alegătorilor cu paşaportul străin sau închiderea secţiei de votare pe motiv că o persoană se simţise rău.


În Varniţa, raionul Anenii-Noi, un observator a sesizat până şi urne de vor din cutii de carton, ceea ce reprezintă o încălcare deosebit de gravă, după cum susţin cei de la Promo-LEX.

Observatorii de la OSCE au intrat în silenzio stampa în ceea ce priveşte desfăşurarea scrutinului. „Nu dăm niciun fel de declaraţii până la conferinţa de presă de mâine", a menţionat Ivan Godarsky, observator OSCE.

Ora 14.00 Mai vorbăreţi s-au dovedit a fi însă, ruşii. „Până când nu s-au depistat nereguli grave. Observatorii noştri au transmis doar câteva carenţe ce ţin de timpul deschiderii secţiilor de votare, împărţirea buletinelor, instruri ale procesului de votare. O altă sesizare se referă la numărul prea mic ale cabinelor de vot, astfel că alegătorii sunt nevoiţi să aştepte şi să facă rânduri la acestea", a declarat Oleg Culebov din cadrul serviciului de presă CSI, adăugând că afirmaţiile făcute nu sunt nişte concluzii, ci doar observaţii preventive.

ORA 13.00 observatorii Promo-LEX au relatat mai multe nereguli în procesul de desfăşurare a scrutinului. Acestea ţin de întârzieri în deschiderea secţiilor de votare, lipsa agentului termic, prezenţa organelor de forţă în interiorul secţiilor de votare, afişajul electoral în raza secţiilor.

„Prima încălcare ţine de procedura de deschidere a secţiilor de votare. Printre cele mai grave nereguli se numără cele din UTA Găgăuzia, la 2 dintre secţii buletinele de vot nu au fost numărate în faţa observatorilor, iar la altă secţie, membrii comisiei au lăsat fără supraveghere buletinele de vot. De asemenea, în 2% din secţiile monitorizate, accesul observatorilor noştri a fost interzis", a declarat Corneliu Cerempei, coordonatorul reţelei Promo-LEX.


Secţii de votare în frig
În cel puţin 35 de secţii de votare din ţară observatorii Promo-LEX au raportat despre lipsa agentului termic. Printre acestea se numără mai multe secţii de votare din raioanele Ungheni, Sângerei, Briceni, Drochia, dar şi din municipiul Chişinău.


Toate informaţiile au fost colectate de la cei 2.500 de observatori din teritoriu, în baza unui eşantion elaborat de către IMAS, care include 299 de secţii de votare, din totalul de 1962. Eşantionul a fost creat prin extragere aleatorie simplă şi este reprezentativ.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările