Universităţile au decis: Fără examene la admitere în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adminterea în universităţi va începe pe 16 iulie
Adminterea în universităţi va începe pe 16 iulie

Concursul de dosare pentru înscrierea la facultate rămâne valabil și în acest an. Asta chiar dacă, acum o lună, Ministerul Educației a obligat fiecare universitate să-şi stabilească propriul mod de înmatriculare a tinerilor la studii.

Spre bucuria absolvenţilor, care abia au scăpat de Bacalaureat, nicio instituţie de învăţământ superior nu a introdus examene la admitere. Excepţie fac Jurnalismul, Arhitectura, Designul şi Sculptura, facultăţi la care studenţii susţin, tradiţional, câte un test de aptitudini. Din această categorie fac parte şi viitorii studenţi de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, unde abilităţile creative contează la fel de mult ca şi media de la BAC.

Potrivit Regulamentului modificat de Ministerul Educaţiei, metodologia de concurs stabilită prin decizia senatului urma să fie anunţată cu cel puţin 45 de zile până la demararea concursului de înmatriculare. Ieri, cu mai puţin de o lună până la startul admiterii, cele mai multe pagini web ale universităţilor de la noi nu aveau informaţii actualizate şi nici nu specificau dacă vor fi sau nu testaţi candidaţii. „Încă nu este definitivată formula de admitere. Aşteptăm o confirmare de la responsabilii din Educaţie, coordonăm totul cu ei", ne-a spus Ludmila Petrovna, şefă de studii la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă" din Capitală.

Nu-şi taie creanga de sub picioare

Stabilirea unei metode de înmatriculare la studii este un proces complex şi necesită timp, susţine Otilia Dandara, prorector la Universitatea de Stat din Moldova. „Am avut foarte puţin timp la dispoziţie. Or, ca să organizezi examene de intrare e nevoie de o strategie acceptată de Ministerul Educaţiei şi de planuri elaborate pentru fiecare facultate în parte", a explicat prorectorul.

Totodată, unele cadre didactice mărturisesc că nu este în avantajul lor să propună probe la admitere. „E ca şi cum ne-am tăia singuri creanga de sub picioare. Universităţile fug de această practică, la fel cum şi cei mai mulţi candidaţi fug către instituţiile care nu au examene de intrare", a recunoscut Ion Negru, decan pentru formarea contingentului de studenţi la Universitatea Tehnică.

Evită facultăţile cu examene

În aceste condiţii, universităţilor nu le rămâne decât să-şi aleagă singuri formula pentru concursul de admitere. Astfel, la Academia de Studii Economice anul acesta nota de trecere va fi o medie dintre examenele de Bacalaureat şi cea generală, pe anii de studii. La Universitatea de Stat vor conta doar notele la trei discipline de profil. Şi la Universitatea Tehnică va fi simplificată formula, adică nu vor mai fi luate în calcul notele la disciplinele din Anexa la diploma de Bacalaureat.

Vestea că nu vor trebui să se pună iar cu burta pe carte i-a făcut pe absolvenţii de liceu să răsufle uşuraţi. „Abia am scăpat de patru examene care m-au stors de puteri. Voi evita facultăţile cu probă de admitere, dar asta în cazul în care iau note mari la BAC", recunoaşte Anastasia Rusu, o absolventă din Chişinău. Alţii, mai siguri pe propriile forţe, au sperat că aşa vor putea obţine un loc la buget. „Eu, cu media 9, am şanse slabe să intru la Drept fără taxă, faţă de cineva cu zece pe linie, care nu se ştie cum a obţinut notele", este părerea lui Sergiu Ţurcanu, un alt viitor student din Capitală.
Locuri pentru 20.000 de studenţi

Potrivit planului de înmatriculare, aprobat de Guvern, 20.665 de tineri vor fi admiși la universităţi în anul academic 2012-2013, în ciclul întâi. Din numărul total, peste 6.000 de persoane vor beneficia de studii gratuite, cu 200 mai mult decât anul trecut. Locurile cu finanţare bugetară sunt prevăzute doar pentru universităţile de stat. În cele private sunt aşteptaţi la studii 4.000 de candidaţi.
La studii superioare de masterat, se pun la bătaie în jur de 8.000 de locuri, dintre care 3.500 fără taxă. De asemenea, instituţiile vor propune anul acesta specialităţi noi, precum Ingineria Sudării, Ingineria și Tehnologia Transportului Feroviar, Securitatea Informaţională și Securitate Ecologică și 145 de locuri în plus pentru următoarele specialităţi: Asistenţă Socială, Biblioteconomie, Informatică, Tehnologia și Managementul Alimentaţiei Publice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite