Uniunea Europeană nu mai are încredere în Republica Moldova şi nu doreşte o nouă aderare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Republica Moldova are puţine şanse să adere la Uniunea Europeană în viitorul apropiat. FOTO Adevărul
Republica Moldova are puţine şanse să adere la Uniunea Europeană în viitorul apropiat. FOTO Adevărul

Uniunea Europeană vrea să ia o pauză în ce priveşte extinderea sa, astfel încât o nouă aderare nu va fi acceptată prea curând, cu atât mai puţin cea a Republicii Moldova care a pierdut din credibilitate în faţa capitalelor europene, consideră Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE).

Republica Moldova riscă să rateze şansa de a deveni într-un viitor previzibil parte a Uniunii Europene. Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE) susţine că evoluţiile interne şi externe ale Republicii Moldova, inclusiv „megafurtul bancar şi corupţia” au afectat grav credibilitatea ţării în principalele capitale europene, iar aspiraţiile noastre de a fi parte a Uniunii nu pot fi luate în serios.

Extinderea nu este o prioritate pentru UE

„Dialogul politic cu Uniunea Europeană s-a răcit considerabil, în special cu Berlinul care în ultimii ani s-a manifestat ca un susţinător activ al aspiraţiilor noastre europene. Însuşi Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a declarat că extinderea nu mai este o prioritate pentru Uniunea Europeană, pentru că aceasta trebuie să digereze în continuare aderarea membrilor noi, să ia o pauză în ce priveşte extinderea sa şi să se concentreze în primul rând asupra problemelor interne”, spune Victor Chirilă.

Acesta susţine că sentimentul antiextindere este foarte pronunţat, în special în Germania, Franţa, Austria, Luxemburg. „Mai mult de 50 % din populaţia europeană se pronunţă împotriva unei noi extinderi. UE este preocupată de rezolvarea propriilor probleme, de stabilitatea financiară, democratizarea instituţională, crearea unei noi uniuni energetice, consolidarea uniunii monetare”, explică directorul APE. Acesta precizează că în contextul crizei refugiaţilor, UE ţine să-şi consolideze hotarele, nu să le lărgească.

UE vrea relaţii bune cu Rusia

Victor Chirilă afirmă că agresiunea rusă în Ucraina a stopat extinderea UE spre est. „Cel mai grav este că că agresiunea rusă în Ucraina a stopat extinderea UE spre est, chir dacă despre aceasta nu se vorbeşte cu voce tare. Uniunea Europeană este forţată să ia în considerare interesele Rusiei, fie ele legitime sau nelegitime, în regiunea noastră pentru că UE nu e gata şi nu îşi doreşte o confruntare cu Rusia, dimpotrivă,  actorii economici europeni vor o relansare a relaţiilor cu Rusia”, crede Chirilă. Acesta susţine că valorificarea parteneriatului strategic dintre România şi Republica Moldova este foarte importantă.

În acest context, este binevenită crerea unui spaţiu economic comun între cele două ţări şi crearea unei pieţe energetice comune care să ofere stabilitate Moldovei. „Este necesară şi crearera unei pieţe comune de capital ceea ce înseamnă interconectarea sistemelor bancare din România şi Moldova, dar şi interconectarea reţelelor de transport. Nu e de ajuns să construim poduri sau să avem o rută feroviară între Chişinău şi Bucureşti sau Iaşi. Este necesară construcţia reţelelor feroviare care ar uni Republica Moldova cu cele mai importante centre economice din România”, concluzionează Victor Chirilă. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite