Uniunea Europeană a prelungit sancţiunile aplicate administraţiei de la Tiraspol

Uniunea Europeană a prelungit sancţiunile aplicate administraţiei de la Tiraspol

Uniunea Europeană a prelungit, până pe 31 octombrie 2019, sancţiunile aplicate administraţiei din regiunea transnistreană. Tiraspolul califică decizia ca fiind una contraproductivă, transmite IPN.

Într-un comentariu pentru presa locală, autorităţile din regiune apreciază ca fiind inadecvată extinderea moratoriului aplicat în 2010. Tiraspolul declară că nu există motive pentru o atare decizie inertă, luată în baza unei constatări a situaţiei de acum 15 ani.  Administraţia transnistreană subliniază că a respectat în mod consecvent prevederile Deciziei protocolare din 25 noiembrie 2017 cu privire la funcţionarea şcolilor cu predare în grafie latină, care stipulează condiţiile optime pentru activitatea acestor instituiţii.
 
În comentariu se mai spune că participanţii internaţionali ai formatului de negocieri 5+2, inclusiv Uniunea Europeană, au salutat semnarea Deciziei de protocol şi progresele înregistrate în acest domeniu şi, prin urmare, acest pas al Consiliului UE, de prelungire a sancţiunilor, poate fi explicat prin lipsa unei coordonări corespunzătoare între organismele europene.
 
„Apreciem situaţia ca pe o neînţelegere nefericită şi îndemnăm Consiliul Uniunii Europene să renunţe la abordarea inertă, care împiedică consolidarea practicilor constructive în procesul de reglementare a relaţiilor moldo-transnistrene şi subminează autoritatea UE în calitate de observator în formatul consultativ 5+2”, se mai spune în mesajul administraţiei transnistrene.
 
Amintim, sancţiunile au fost impuse în 2010 ca urmare a lipsei de progres în reglementarea problemei transnistrene şi a refuzului autorităţilor de la Tiraspol de a permite activitatea şcolilor cu scriere în grafia latină din regiune.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: